”M-am căsătorit a treia oară și din nou sunt dezamăgită…” Vezi ce răspuns i-a dat psihologul acestei femei.

Couple in conflict standing sad in the bed

M-am căsătorit a treia oară, mi se părea că întâlnisem “omul meu”, dar relația nu funcționează. M-am căsătorit pentru prima dată la vârsta de 19 ani, doi ani mai târziu s-a născut fiica noastră. Soțul meu era bun, însă slab de caracter, a început să consume droguri. Zece ani mai târziu m-am căsătorit a doua oară, cu un bărbat cu 7 ani mai mic. Și din nou am ajuns în rolul de “mamă”, trebuia să-mi întrețin soțul. Mă insulta și, uneori, ridica mâna asupra mea. De îndată ce am decis să-l părăsesc, l-am cunoscut pe al treilea soț. Un an mai târziu ne-am căsătorit, iar apoi s-a născut fiica noastră. Până de nuntă, soțul meu nu muncea, după nuntă a mers la muncă, probabil el însuși se simțea incomod să fie întreținut. Însă salariul era mic, aveam datorii. Dintr-un bărbat vesel, s-a transformat într-un om foarte rău. Eu fiind în concediu de maternitate, ne certam de multe ori, dar nu din cauza banilor, ci din cauza unor lucruri mici. El a devenit agresiv și, deși nu mă lovește, mă apucă adesea de păr, de mâini. Vrea să divorțăm. Tot timpul spune că aceasta este a treia mea căsătorie, deci cu mine ceva nu este în regulă. De ce am parte doar de bărbați atât de slabi?”

Elena, 36 ani

Răspunsul psihologului:

Ultimii doi soți, încă înainte de nuntă au demonstrat acele calități, din cauza cărora mai târziu relația a început să se distrugă. Te grăbești să te căsătorești cu un om care în niciun fel nu-ți arată că este pregătit pentru viața de familie. Dintr-un anumit motiv nu ai așteptat acel moment când bărbatul într-adevăr e pregătit să fie soț și tată. Ți-ai urmat sentimentele, fără să le oferi ocazia să treacă testul.

Scandalurile nu pot fi provocate direct de subiectul banilor, dar în spatele unor certuri constante se află nemulțumirea cronică, dezamăgirea, așteptările înșelătoare. Al treilea soț a mers la muncă, nu pentru că ar fi avut nevoie de realizare, de realizarea viselor, ci pentru că se simțea incomod. Bărbații care nu se pot găsi pe sine, care nu au idei pentru dezvoltarea vieții lor, devin iritabili, veșnic nemulțumiți. Ei tind să-și proiecteze tulburarea și neliniștea asupra celor apropiați, crezând că familia îi împiedică să se dezvolte.

Scrii despre violența fizică, de parcă ar fi aproape inevitabilă într-o relație. De parcă tolerezi astfel de situații, deși, bineînțeles, nu le saluți. Bărbatul te prinde de păr și de mâini. Spui că există sentimente, dar nu există respect. Probabil, nu există interese comune, nu există o înțelegere similară a ceea ce este familia.

Soțul îți reamintește că ești căsătorită a treia oară, că problema e în tine – exact despre asta vorbesc atunci când menționez proiecțiile. El a trăit o viață liberă, era mulțumit de faptul că nu muncea. Apropo, cine îl întreținea înainte să te întâlnească? Și brusc, în viața lui fără griji, apare un copil, iar tu nu muncești și nu poți asigura vechiul standard de viață. El este nevoit să lucreze. Pentru o persoană foarte puțin conștientă, totul arată că tu și copiii tăi i-ai distrus paradisul infantil.

Tu alegi astfel de bărbați. În ei există mult farmec și ușurință, care îți promit o existență fericită. Însă ei sunt complet incapabili să-și asume responsabilitatea – va trebui să aștepți foarte mult timp dezvoltarea acestei calități. Gândește-te încă o dată: tot ceea ce acum a devenit atât de evident a existat și înainte de căsătorie în alesul tău. Te-ai grăbit să ai un soț formal într-un om care nu a devenit și soț din punct de vedere psihologic.

Sursa