10 Obiceiuri specifice oamenilor nefericiți cronic. Dacă le ai, scapă cât mai repede de ele!

Fericirea are atât de multe fețe, încât uneori este dificil să înțelegi dacă ești fericit sau nu. Nefericirea însă este ușor de recunoscut și este periculoasă nu numai pentru tine, ci pentru cei din jurul tău. Dar ce te face nefericit(ă)? Psihologul Travis Bradberry numește 10 obiceiuri care mai des decât altele dau naștere nefericirii.

1. Aștepți viitorul

Să te convingi “Voi fi fericit(ă) când …” – este unul dintre cele mai frecvente obiceiuri care îți fură fericirea. Nu aștepta – fă ceva pentru a deveni fericit acum, pentru că nicio circumstanță viitoare nu oferă garanții.

2.Pierzi mult timp și forțe pentru cumpărarea lucrurilor

Oamenii care trăiesc sub pragul sărăciei, devin vizibil mai fericiți atunci când situația lor financiară se îmbunătățește. Dar această creștere se reduce brusc când se atinge un anumit venit. Există multe cercetări care demonstrează că lucrurile materiale nu fac oamenii fericiți. Dacă ai obiceiul să alergi după lucruri, ai șanse mari să devii nefericit. Achiziționarea lor în cele din urmă aduce dezamăgire și pe lângă asta înțelegi că această goană te-a costat ceva real, ceva care te putea face fericit – relațiile cu oamenii, viața de familie, hobby-rile.

3. Nu ieși din casă

Când te simți nefericit, în mod firesc apare necesitatea să eviți oamenii. Iar asta este o mare greșeală: comunicarea, chiar dacă nu obții plăcere din ea îți schimbă starea de spirit. Urmărește când dispoziția proastă îți inspiră gânduri antisociale și forțează-te să ieși undeva și să comunici cu oamenii. Vei simți rapid diferența.

4. Te victimizezi

Persoanele nefericite tind să creadă că viața este grea. Problema acestei filozofii este că ea inspiră sentimente de neputință, iar oamenii neajutorați nu sunt pregătiți să-și asume anumite responsabilități și să-și îmbunătățească viața. Desigur, oricine are dreptul să se simtă uneori prost. Dar este important să observi când această stare începe să-ți influențeze atitudinea față de viață. Problemele nu ți se întâmplă doar ție și îți poți schimba viitorul, doar dacă ești pregătit să întreprinzi ceva.

5. Ești pesimist

Percepțiile pesimiste devin profeții autoîmplinite: când aștepți ceva rău, el se întâmplă cu o mare probabilitate. Gândurile pesimiste sunt greu de înlăturat, până când nu înțelegi cât sunt de ilogice. Forțează-te să acorzi atenție faptelor reale. Vei vedea că nu e totul atât de rău cum îți imaginezi.

6. Te plângi

Plângerile sunt comportamente care consolidează atitudinea negativă. Deși discuțiile despre ce te preocupă ar putea să-ți facă viața mai ușoară, însă una e să-i spui cuiva ce ai pe suflet și altceva e să torni combustibil în focul nemulțumirii. În plus, plângerile constante resping oamenii.

7. Exagerezi

Nenorocirile se întâmplă cu fiecare. Diferența este că oamenii fericiți le privesc ca fiind un obstacol temporar, iar cei nefericiți văd în ele încă o confirmare că viața e construită astfel încât lor să le fie rău.

8. Ascunzi problemele

Oamenii fericiți răspund pentru faptele lor. Ei își recunosc greșelile. Oamenii nefericiți văd în greșeli și probleme o amenințare, așa că încearcă să le ascundă. Însă când ignori problema, ea doar crește și mai mult. Cu cât mai mult nu întreprinzi nimic, cu atât mai mult ți se pare că nu poți face nimic. Și apoi te simți din nou o victimă.

9. Nu lucrezi asupra ta

Persoanele nefericite cred că nu-și controlează viața, de aceea au obiceiul să stea și să aștepte până când se va întâmplă ceva de la sine. Ei nu-și stabilesc obiective, nu învață, nu se îmbunătățesc, pur și simplu trag de timp – și apoi se întreabă de ce nu se schimbă nimic.

10. Te compari cu ceilalți

Invidia și gelozia nu sunt compatibile cu fericirea. Dacă te compari mereu cu alții, e timpul să te oprești. După cum a arătat un studiu, majoritatea oamenilor nu sunt împotrivă să câștige mai puțini bani – dacă toți ceilalți de asemenea vor câștiga mai puțin. Urmărește în tine această gândire. Ea nu-ți va aduce fericire, dimpotrivă.