Inteligența nu se manifestă doar în cunoștințe, ci în mii și mii de lucruri mici…

Mulți oameni cred că o persoană inteligentă este cea care citește foarte mult, are o educație bună, a călătorit mult, cunoaște mai multe limbi…

În același timp, poți avea toate aceste lucruri și să fii lipsit de inteligență sau poți să nu ai nimic din toate astea, însă să fii o persoană inteligentă la nivel interior.

Inteligența nu se manifestă doar în cunoștințe, ci și în abilitatea de a-i înțelege pe ceilalți. Ea se manifestă în mii și mii de lucruri mici: în capacitatea de a avea dispute în mod respectuos, de a ne comporta modest la masă, în abilitatea de a ajuta pe cineva pe neobservate (exact, pe neobservate), de a proteja natura, de a nu face mizerie în jurul nostru – cu mucuri de țigară sau înjurături, cu idei proaste (acestea de asemenea sunt gunoi).

Cunoșteam cândva niște țărani ce locuiau în nordul țării, oameni care erau cu adevărat inteligenți. Ei mențineau o ordine impecabilă în casele lor, știau să aprecize cântecele bune, știau să-și spună într-un mod inedit poveștile de viață, aveau un mod de viață ordonat, erau ospitalieri și primitori și tratau cu înțelegere durerea și bucuria străină.

Inteligența este capacitatea de a înțelege, de a percepe, este atitudinea răbdătoare față de lume și de oameni. 

Autor: D.S Likhachev, “Scrisori despre bine și frumos”.

Sursa