Erich Fromm: ”Suntem ceea ce ne-am insuflat singuri despre noi”. 20 de citate SUPERBE ale renumitului psiholog german

Vă oferim 20 de citate ale filosofului și psihologului german Erich Fromm. Citate care dăruiesc viață și răspund la întrebări care frâmântă adesea omul. Gândurile lui nu vor lăsa pe nimeni indiferent.

1. Cea mai importantă misiune a omului este să-și dăruiască sie viață. Cel mai important rod al eforturilor sale este propria personalitate. 

2. Nu trebuie să dăm nimănui explicații, atât timp cât acțiunile noastre nu provoacă durere și nu încalcă drepturile celorlalți. Omul liber trebuie să-și dea explicații doar minții și conștiinței lui și celor puțini, care au dreptul să ceară explicații.

3. Dacă iubesc, am grijă, adică particip activ la dezvoltarea și fericirea altui om, nu sunt un spectator.

4. Scopul omului este de a fi el însuși, iar condiția pentru atingerea acestui scop – este de a fi OM pentru el însuși.

5. În viață nu există alt sens decât cel pe care îl oferă omul, dezvăluindu-și potențialul, trăind fructuos.

6. Dacă omul poate trăi spontan, atunci el se înțelege pe sine ca fiind o persoană creatoare activă și înțelege că viața are doar un singur sens – viața în sine.

7. Suntem ceea ce ne-am insuflat singuri și ceea ce ne-au insuflat alții despre noi.

8. Fericirea nu este un dar de la Dumnezeu, ci o realizare pe care omul o dobândește prin munca sa interioară.

9. Pentru om totul este important, cu excepția propriei vieți și artei de a trăi. Omul trăiește pentru orice, numai nu și pentru sine.

10. O persoană sensibilă nu se poate abține să nu simtă tristețe profundă cu privire la tragediile inevitabile ale vieții. Și bucuria și tristețea – sunt experiențele inevitabile ale unui om sensibil și plin de viață.

11. Soarta nefericită a multor oameni este consecința alegerilor pe care nu le-au făcut. Ei nu sunt nici vii, nici morți. Viața se dovedește a fi o povară, o ocupație neprețuită, iar faptele sunt doar un mijloc de protecție împotriva durerilor de zi cu zi în regatul umbrelor.

12. Conceptul de a fi “viu” este un concept dinamic, nu static. Existența este aceeași cu dezvăluirea forțelor specifice ale organismului. Actualizarea forțelor potențiale este o proprietate înnăscută a tuturor organismelor. De aceea, dezvăluirea potențialului uman în conformitate cu legile naturii sale ar trebui privite ca țelul vieții umane.

13. Sunt sigur că nimeni nu-și poate “salva” apropiatul, făcând o alegere pentru el. Tot ceea ce poate face un om pentru altul – este să-i dezvăluie în mod sincer și cu iubire, dar fără sentimente și iluzii, existența unei alternative.

14. Viața pune în fața omului o sarcină paradoxală: pe de o parte să-și dezvolte individualitatea, iar pe de altă parte să o depășească și să ajungă la experiența universalității. Numai o personalitate dezvoltată multilateral se poate ridica deasupra sinelui său.

15. Dacă omul simte dragoste după principiul posesiei, înseamnă că el încearcă să priveze obiectul “iubirii” sale de libertate și să-l țină sub control. O astfel de iubire nu dăruiește viață, ci o suprimă, o distruge, o strangulează, o omoară.

16. Dacă omul e capabil să iubească pe deplin, atunci se iubește și pe sine; dacă este capabil să-i iubească numai pe alții, el nu poate iubi deloc.

17. O persoană care nu poate crea, vrea să distrugă.

18. Destul de ciudat, dar abilitatea de a fi singur este o condiție pentru capacitatea de a iubi.

19. În persoană iubită trebuie să te regăsești, nu să te pierzi.

20. Omul este centrul și scopul vieții sale. Dezvoltarea personalității sale, realizarea întregului potențial intern este cel mai înalt obiectiv, care nu se poate schimba și nu poate depinde de alte obiective considerate mai înalte.

Sursa