Studiu: Tatăl influențează viața fiicei mai mult decât mama

În societatea de astăzi, unde există tot mai multe mame singure, este acceptat să credem că mama își poate crește singură fiica și-i poate oferi tot ce are nevoie. Însă rezultatele unor studii recente spun că acest lucru nu este adevărat. Și nu e vorba numai de prezența fizică a tatălui, ci și de faptul că tata este cel care își ajută fiica în dezvoltarea ei emoțională.

Rolul tatălui în devenirea emoțională a fiicei

Potrivit rezultatelor cercetărilor, fetele, care au avut relații bune cu tații sunt mai puțin predispuse la anxietate și depresie. În plus, ele fac față mai bine stresului. Le este mult mai ușor să vorbească despre sentimentele lor și această deschidere în exprimarea emoțiilor le pregătește pentru relații sănătoase cu alte persoane în viitor.

De asemenea, tata ia parte direct la formarea valorilor personale, stima de sine, sentimentul de control asupra propriei vieți și conceptele relațiilor interpersonale. Dacă între tată și fiică există o relație profundă și sănătoasă, asta o ajută să-și crească stima de sine și să simtă că viața ei depinde numai de ea și de acțiunile sale, iar acest lucru îi va da încrederea necesară pentru a avea succes în viață.

Rolul tatălui în viața de zi cu zi: aspectul material

Pe lângă influența emoțională, tații au o influență profundă asupra situației financiare și chiar asupra sănătății fizice a fiicelor lor. Așa cum arată studiile efectuate la Universitatea Rutgers, fetele, în educația cărora tatăl a participat activ încă din fragedă copilarie, nu știu ce este lipsa de hrană și sunt mult mai sănătoase decât cele care nu au avut tată sau aceasta și-a petrecut cea mai mare parte a timpului în afara casei.

De asemenea, tații își asigură fiicele cu resurse financiare, care, combinate cu sănătatea fizică și emoțională, le ajută să obțină succesul și să dobândească independența financiară în viitor.

Implicare precoce

Cu cât mai devreme tatăl începe să participe în viața fiicei sale, cu atât mai puternică este relația dintre ei, iar aceasta îi aduce fetei numai beneficii. Implicarea timpurie este un concept relativ nou, având în vedere faptul că, acum 75 de ani, tații nici măcar nu puteau admite că vor fi prezenți direct la nașterea copilului.

Astăzi, bărbații au mai multe oportunități de a se implica în viața fiicelor, chiar de la naștere. Ei pot schimba scutece și pot hrăni copilul. Legănatul fiicei înainte de somn, de asemenea, îi ajută să stabilească o legătură puternică.

Influența culturii media

Din nefericire, în ciuda oportunităților de implicare menționate mai sus, există multe obstacole care împiedică bărbații să stabilească relații sănătoase cu fiicele lor. Să luăm de exemplu serialele care au fost difuzate în ultimii 20 de ani. Aproape în toate, tatăl acționează ca un idiot care nu știe nimic despre femei. Aici, bărbații trebuie să înțeleagă că astfel de stereotipuri nu sunt dogme, ci o înțelegere distorsionată a ceea ce ar trebui să fie un tată.

Deși tatăl joacă un rol foarte important în viața fiicei, desigur, nu trebuie să minimalizăm rolul mamei în educația ei.

Iar bărbații care citesc acest articol, pentru că își fac griji pentru relația cu fiicele lor, încă se pot apropia de ele. E nevoie de efort, dar să-i oferi fiicei șansa unei vieți fericite, cu siguranță merită.

Sursa