În viziunea lui Dalai Lama – aceste 6 calități trebuie să le posede un LIDER bun!

Dalai Lama consideră că persoanele care au următoarele 6 calități sunt capabile să exercite o influență mare asupra celorlalți. Este important să cunoașteți aceste calități pentru a le putea dezvolta în voi înșivă și apoi pentru a le îmbunătăți continuu.

1. GENEROZITATEA

Munca eficientă a conducerii de vârf – are o mare importanță pentru succesul companiei, însă rezultatele reale pot fi obținute numai prin eforturile comune ale tuturor angajaților. Un lider care tinde să-și atribuie toate meritele și succesele, distruge motivația altor persoane. Un conducător bun este darnic în laude, dacă acestea sunt potrivite.

2. DISCIPLINA ETICĂ

Cea mai bună modalitate de a-ți gestiona compania – este în primul rând să te poți controla pe tine însuți. Autodisciplina – nu este o sarcină ușoară. Dalai Lama numește disciplina etică “perfecționarea minții”. Mintea neliniștită este ca un elefant: dacă îl lași să scape de sub control, va distruge totul în jur. Sarcina principală este de a contracara motivele și emoțiile negative. Înainte de a face ceva, trebuie să te eliberezi de gândurile negative pentru a putea reacționa liber la ceea ce se întâmplă.

3. RĂBDAREA

Răbdarea pe care trebuie să o dezvolți în tine – este singurul mod de a fi pregătit pentru circumstanțele provocatoare, cum ar fi ostilitatea, critica sau dezamăgirea. În cazul furiei, răbdarea nu înseamnă capacitatea de a o suprima, ci de a rămâne calm într-o situație în care poți stăpâni acest sentiment.

4. ENTUZIASMUL

Nivelul entuziasmului nostru depinde de importanța obiectivelor pe care tindem să le realizăm și de motivația de a face acest lucru. Cu toții știm expresia “entuziasmul este contagios” – ceea ce înseamnă că omul are rezerve enorme de energie, care se eliberează sub acțiunea entuziasmului. Capacitatea de a provoca un astfel de entuziasm este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui lider.

5. CONCENTRAREA

Concentrarea – este abilitatea omului de a-și concentra energia mentală asupra unei singure probleme. De regulă, oamenii nu se pot concentra și atenția lor se schimbă de la un obiect la altul. Ei pierd mult timp amintindu-și trecutul, făcându-și griji pentru viitor și gândindu-se la relațiile lor cu colegii sau membrii familiei. Liderii, de asemenea, nu sunt scutiți de acest lucru. Însă, oamenii care nu reușesc să-și concentreze conștiința asupra unei singure probleme, necesară pentru a îmbunătăți calitatea deciziilor, nu pot fi lideri.

6. ”SÂNGELE RECE”

”Sângele rece” este un factor mental foarte important, ceea ce înseamnă calmul conștiinței. Această trăsătură de caracter ar putea fi numită și echilibru emoțional. Omul cu sânge rece este receptiv, calm, capabil să evalueze imparțial ceea ce se întâmplă. Această trăsătură este adesea asociată cu lipsa dependenței față de dorințele pasionale și aspirațiile insuperabile. Poate că această calitate nu prea corespunde naturii dinamice a afacerilor, însă liderul care o posedă provoacă încredere – și acesta este cel mai important aspect al conducerii.

În cartea ”Calea unui adevărat lider”, Dalai Lama scrie: “La prima vedere, există o mare diferență între afaceri și budism, însă numitorul comun este valoarea pe care o poate avea fericirea umană. Compania care nu are angajați, clienți și acționari fericiți – în cele din urmă este sortită la eșec. ”

Sursa