Comunicarea cu adolescenții: 4 sfaturi pentru a o îmbunătăți și a nu pierde încrederea copilului

Adolescenții nu mai sunt copii și metodele de educație care funcționau atunci când erau copii, acum nu mai funcționează. Adică, ce nu funcționează? Pretențiile, ultimatumurile, solicitările sub formă de ordine. Și dacă discuția ta cu un adolescent se începe astfel, atunci neapărat va apărea un zid de neînțelegere.

Indignarea te copleșește, nu înțelegi cum de el nu pricepe lucruri atât de evidente. Indignarea și încercarea de a stabili iar și iar un contact, îngrijorarea că nu știi nimic despre copilul tău, te fac să începi din nou discuții care nu duc la niciun rezultat.

Cum ieși din acest cerc vicios? Iată câteva Reguli de Comunicare cu adolescenții:

1. Învață să ai încredere în copilul tău.

Adolescentul are regulile sale, pe care noi, adulții, nu le cunoaștem. De aceea, trebuie să știi că întotdeauna există motive pentru care el acționează într-un mod atât de “ciudat”.

De exemplu, manifestând interes, îi poți pune întrebarea astfel: “Elena, cu siguranță ai avut motive să întârzii, însă eu nu știu nimic despre ele. Îmi poți spune care sunt motivele tale? În loc de: ”De ce ai întârziat? (cu indignare). Și atunci există șanse mai mari să primești un răspuns de la copil și să afli motivele pentru care a întârziat.

2. Ascultă adolescentul, nu-l întrerupe.

3. După ce ai primit răspunsul, spune-i despre sentimentele și îngrijorarea ta.

Înainte nu făceam asta. Le spuneam copiilor soluția finală, dar despre sentimentele noastre și despre ceea ce ne-a făcut să ajungem la aceste concluzii nu le spuneam copiilor. Deci, de unde să știe ei ce simțim, cât de mult ne facem griji și de ce soluția noastră este mai bună.

Elena (eu îmi făceam griji, eram supărată, înfuriată… spune-i ceea ce simți), și din moment ce nu ai venit la timp, nu m-ai avertizat și aveai telefonul deconectat – m-am speriat foarte tare. Acum mă bucur că totul este în ordine. Pentru mine este foarte important să știu că ești bine.”

4. Negociază!

”Pentru mine este important să știu de ce întârzii, te rog să mă avertizezi că vei întârzia.”  Sau orice altă regulă pe care ți-o dorești. Astfel, nu-ți vei pierde poziția părintească. Suntem responsabili pentru copiii noștri. Și la punctul 3, îi spui cum îți dorești să fie și căutați o opțiune care să se potrivească amândurora, negociază cu adolescentul. Îi explici de ce îți dorești așa, de ce este important acest lucru. Această comunicare durează mult mai mult. Dar este una dintre opțiunile de a păstra legătura cu copilul în perioada adolescenței.

Sursa