Niciodată nu utiliza aceste 8 fraze, atunci când comunici cu copilul tău.

Pentru copil, părinții nu sunt doar oameni, ca toți ceilalți. Ei sunt creatorii, protectorii și păzitorii lui. Sunt zei și zeițe, capabili de orice.

De aceea, toate cuvintele și faptele părinților sunt profund imprimate în psihicul copilului. Modul în care vorbim cu copilul devine vocea lui interioară. Aceasta îi formează ideile despre bine și rău. Psihologii ne recomandă să nu utilizăm în conversațiile cu copilul următoarele fraze:

1. ”Imediat încetează să plângi!”

Chiar dacă micuțul plânge fără motiv, nu trebuie să-l umilești pentru asta. El nu-și poate controla sentimentele. El are dreptul să simtă acele emoții pe care le simte.

În schimb spune-i: ”E normal să plângi, dar trebuie să înțelegi că nu ai dreptate.”

2. ”M-ai dezamăgit”

Părinții spun această frază în situația în care copilul deja este supărat și îngrijorat din cauza acțiunilor sale. Dacă micuțul tău a făcut ceva greșit, ajută-l să revină pe calea cea bună, dar nu-i inspira gânduri de dezamăgire.

În schimb, spune-i: “Ai greșit. Să discutăm despre asta, bine?

3. “Nu ești suficient de…”

Copilul se simte rănit când aude că în el lipsește ceva. Nu-i sugera acest gând, că nu încearcă destul de mult sau că nu este suficient de bun. În caz contrar, el va crește cu o nesiguranță constantă în abilitățile sale.

În schimb, spune-i: “Ești suficient de bun, dar poți depune și mai mult efort”.

4. ”Băiețeii/fetițele mari nu se tem”

Acest lucru nu este adevărat. Și cu această frază nu vei obține nimic: dacă micuțul este înspăimântat, nu-i vei putea îndepărta teama, spunând contrariul. Toată lumea se teme uneori, chiar și tu.

În schimb, spune-i: “Este normal să-ți fie teamă, toată lumea este speriată, dar știu cum să facem față acestei situații”.

5. “Ești inutil/inutilă!”

Acest lucru nu poate fi spus copiilor în niciun caz. Aprecierea ta este cea mai importantă pentru copil. Iar această frază îl va împinge și-l va forța să caute aprobarea în altă parte.

În schimb, spune-i: “Nimeni nu este perfect, data viitoare vei face mai bine.”

6. “Ești un copil rău!”

Niciodată nu-i insufla copilulului acest gând. Nu-l face să se simtă vinovat că există. Nu critica micuțul, ci acțiunile lui.

În schimb, spune-i: “Ai făcut o faptă rea.

7. “Eu fac totul pentru tine!”

Bineînțeles – doar este copilul tău! Trebuie să faci totul pentru el! Nu-i poți reproșa asta, el nu a ales în ce familie să se nască.

8. “Ești gras/grasă”

Nu umili niciodată copilul. Dacă este gras, el o știe deja. Cel mai probabil, este tachinat de alți copii. Acasă, el trebuie să se simtă în siguranță.

În schimb, spune-i: “Mă înscriu la sport, nu vrei să mi te alături? Împreună e mai vesel!”

Iubiți-vă copiii pentru ceea ce sunt și mereu sprijiniți-i!

Sursa