12 Notițe pentru părinți, recomandate de un celebru profesor georgian. Merită să le rețineți!

1. Copiii de la naștere poartă în sine intenții bune. Ei nu sunt furioși, dar pot învăța foarte repede obiceiurile proaste.

2.În educația copiilor, minciuna, nepăsarea și ridiculizarea – sunt nepermise.

3. Implicați copilul în toate activitățile voastre. Copiii iubesc să “lucreze ca adulții”.

4. Fiecare copil are caracterul său. Este important să observați la timp, probabil, în spatele unor trăsături particulare se află talentul său. Șansele pierdute sunt greu de completat la o vârstă mai înaintată.

5. Copilul poate orice! Pentru asta, este important să nu-i interziceți să facă ceva, ci să-i îndreptați atenția spre ceva mai atractiv și util. Mulți adulți impun copiilor anumite jocuri, în loc să privească unde este îndreptată atenția copilului. Copiii iubesc să dezasambleze jucăriile pentru a le utiliza în felul lor.

6. Informațiile de bază copilul le primește până la cinci ani. După șapte ani, deja multe lucruri sunt pierdute. Este important să-i arătați copilului nemărginirea și infinitatea lumii înconjurătoare.

7. Toți copiii au nevoie de dragostea și afecțiunea maternă. Dragostea și grija celor dragi vor pregăti copilul pentru multe dificultăți ale vieții moderne. Atmosfera din casă, de asemenea, pune o amprentă asupra vieții lui. Copiii sunt sensibili la atmosfera care domnește în casă.

8. Învățați copiii să caute părțile pozitive în fiecare moment. Cel care neagă – este sărac, cel care este de acord – este bogat. Ignoranța este mama negării.

10. Învățați copiii să fie atenți. Fără atenție, observație, este dificil de învățat, de a cunoaște lucruri noi, de a descoperi legi, de a percepe lumea în toată frumusețea ei. În educație, primul loc aparține percepției frumuseții. Învățați copilul să vadă și să audă frumosul.

11. Vulgaritatea umilește persoana. Cu toate forțele ar trebui să eradicăm cruzimea și vulgaritatea. Copiii nu sunt cruzi, până când nu întâlnesc prima cruzime față de ei înșiși. Doar câțiva sunt dispuși să reziste haosului întunecat.

12. Învațați să fiți răbdători, fără prefecătorie. În caz de neînțelegere, stați împreună în tăcere și gândiți-vă la un gând, atunci înțelegerea va veni. În curând veți înțelege cât de util este acest sfat tacut.

© Shalva Amonashvili.

Sursa