Agresivitatea pasivă: o bombă cu efect întârziat. Iată cum îi puteți face față!

london, UK

Un soț tăcut, căruia i se spune în fiecare zi că alții se descurcă mai bine. Un copil pe care mama s-a supărat, dar nu-i spune pentru ce. O soție care depune mult efort la muncă și acasă, dar nu simte nicio recunoștință. Nu vorbim despre ceea ce ne irită. Asta devine o normă și relațiile puternice treptat se distrug.

Una dintre principalele probleme este lipsa conștientizării a ceea ce se întâmplă cu noi și cu cei din jurul nostru. Care sunt sursele acestui comportament și putem face cu el? Ne supărăm și îi supărăm pe alții, uneori, fără a observa asta. Ani de zile ascundem supărarea, iar apoi suntem surprinși când totul se năruie. Cum să nu-i permiți agresivității pasive să-ți distrugă viața?

Agresivitatea poate fi sănătoasă și nesănătoasă

Să ne amintim modul în care se comportă oamenii în timpul dezastrelor. Indiferent de educație, nivel de inteligență, mediu, încă suntem mamifere și există multe lucruri incorporate în noi de natură, care sunt greu de înșelat. Natura a considerat că cele mai importante lucruri sunt protejarea securității, căutarea hranei și dorința de procreare.

Agresivitatea sănătoasă este modalitatea de a ne integra într-un mediu competitiv, de a ne crea lumea noastră, un spațiu confortabil și a-l menține. Agresivitatea nesănătoasă – este încălcarea constantă a granițelor străine, acapararea teritoriului străin, încălcarea confortului altcuiva.

Agresivitatea pasivă apare în rezultatul unei cereri nesatisfăcute. Ea duce la diverse consecințe, distrugând psihicul și sănătatea fizică. Vă amintiți expresia: “Toate bolile sunt de la nervi”? În ea există prea mult adevăr pentru a fi o glumă. Stresul poate duce la o criză, o nevroză, o agresiune inconștientă, dar destul de reală față de tine însuți sau față de alte persoane.

Cum lucrezi cu agresivitatea pasivă a celor apropiați:

1. Formulează-ți care este problema omului apropiat. De exemplu: nemulțumire dimineața, fraze scurte. Prin ce diferă acestea de normă?

2. Alege timpul potrivit pentru conversație, atunci când nimeni nu se grăbește. Creează un mediu confortabil.

3. În prealabil, explică-i cât de important este acest lucru pentru tine.

4. Spune-i despre această problemă, încearcă să obții un răspuns. Găsiți motivul. Cu ce sunt asociate problemele?

5. Vorbiți despre problema existentă, încercați să găsiți opțiuni potrivite pentru toți.

6. Încearcă să respecți acordul și cu acuratețe, fără furie controlează dacă și celălalt îl respectă.

Acest algoritm, adesea, ne poate ajuta la identificarea unor lucruri simple, ușor de eliminat, ca și în cazul tubului de pastă pe care soțul nu l-a închis, periindu-și dinții. Uneori problemele sunt mai complicate și mai grave, dar chiar și în acest caz, o astfel de terapie vă ajută să începeți mișcarea și punctul ”mort”.

Cum te poți ajuta pe tine:

1. Laudă-te. Majoritatea oamenilor nu recunosc că au obiceiuri proaste, iar tu realizezi problema și ești gata să lupți. O realizare serioasă! Ești demn de laudă!

2. Dacă ceva nu merge bine, vorbește despre asta cât mai repede. Nu învinui și nici nu înainta pretenții: trebuie să vorbești cu grijă, de îndată ce simți că nu este un caz unic, ci o problemă deja formată. Alege un moment bun atunci când nimeni nu se grăbește, dar nici nu cade de oboseală.

3. Când ”fierbi”, fiind pe puctul de a exploda, nu întreprinde nicio acțiune.Înainte de a striga de ce acest ciorap murdar este pe podea, dar nu în coș, oprește-te câteva minute. Cu cât e mai mare potențiala problemă, cu atât mai mare trebuie să fie pauza dintre iritare și acțiune. Poate fi un minut sau câteva ore.

4. Dacă te preocupă ceva, discută problema cu tine însăți. Găsește motivul, ia în considerare mai multe soluții. Dacă ți se pare că soluția este unică și nu va mulțumi pe nimeni, cu excepția ta, cel mai probabil într-adevăt este o soluție nereușită. Iar dacă vei decide în prealabil că orice problemă are mai multe soluții și le vei căuta, atunci șansele vor crește.

Agresivitatea pasivă poate fi mult mai periculoasă decât cea evidentă. Agresivitatea pasivă, forțează omul și pe cei din jurul lui să se schimbe. Nu merită să fii de acord cu problemele tale sau cu a celor din jur. Trebuie să lucrezi asupra lor, creând în jurul tău un spațiu confortabil.

Sursa