Învățați copiii să recunoască manipulările. Iată la ce trebuie să acorde atenție părinții!

Ne confruntăm cu oportunități de influență a oamenilor fără precedent – de tip informațional, propagandist. Ele au existat și înainte, dar nu erau atât de pătrunzătoare. Acest lucru este nou pentru noi, și evident că generația tânără trebuie instruită și învățată să vadă manipularea.

Învață copilul să spună “nu”

Ne dorim ca el să fie ascultător, să nu-i spună mamei ”nu” și în același timp așteptăm de la el să spună ”nu”  atunci când pe rețelele sociale i se spune să-și “taie o balenă pe mână” și că “a promis că va trece toate cele 50 de etape “. Însă până în acest moment copilulului tot timpul i s-a insuflat că unui matur e interzis să-i spui ”nu”, și că  “promisiunile trebuie îndeplinite”.

Ei trebuie învățați să gândească critic, iar părinții să nu cadă în leșin dacă fiul/fiica nu vrea sau refuză să facă ceva. Lăsați-i să se antreneze să se împotrivească și să nu se supună.

Adolescenții pot face lucruri sălbatice

Creierul adolescenților este ceva foarte special. Pentru un timp, ei trăiesc, într-o stare de conștiință modificată. Toate procesele – “ce fac”, “ce vreau să fac” și “cât de mult înțeleg ceea fac” – sunt inadecvate. Există perioade când adolescenții pot face lucruri absolut sălbatice. Aproape toți adolescenții emoționali testează pe sine gândurile suicidare, comportamentul periculos. Ei nu pot să nu facă asta – este legea vârstei când trebuie să faci ceva pentru a te testa.

Oare acest copil e sigur că acasă este așteptat și nu va fi respins? Sau va avea sentimentul că poate pleca … după balenele albastre? Nu este întâmplător faptul că în simbolurile balenelor se folosesc imagini de consolare. Casa liniștită. O fată pe spatele unei balene, dormind ca un copil în brațele părinților. O lume care te va accepta și te va iubi.

Controlul pe rețelele de socializare nu garantează nimic

Dacă credeți că puteți controla copilul pe Internet – să-i interziceți să citească ceva sau să-i citiți corespondența, nu vă amăgiți. Sunteți siguri că nu mai are un cont și pe unul scrie ceea ce citiți voi, iar pe celălalt ceea ce vrea? Sunteți siguri că nu are un cont de pe telefonul prietenului și voi nici nu bănuiți?

Controlul nu garantează nimic. Deși există situații în care copilul cu gânduri suicidare, “accidental” uită să-și închidă contul, “accidental” lasă un jurnal pe masă. El dă semnale, semne – cere ajutor.

Copilul trebuie să știe că este important pentru părinți

De ce unii copii cedează acestor manipulări, în timp ce alții nu fac asta? În primul rând, e vorba de calitățile personale. Impresionabilitate mai mare sau mai mică, susceptibilitate la tulburări de anxietate, la stări depresive – sunt mai degrabă proprietățile sistemului nervos și într-o măsură mai mică depind de educație.

Altceva e atunci când copilul are relații bune cu părinții, însă singurul motiv al tragediei se regăsește în influența unor grupuri – acestea sunt cazuri rare, povești unice. În majoritatea cazurilor însă, este o combinație de factori: copilul nu este în relații foarte bune cu părinții, la școală lucrurile nu stau prea bine și mai are unele probleme personale, iar părinții ani de zile nu observă că el nu este bine.

Adesea, comunicarea între adolescent și părinți se reduce la pretenții constante, nemulțumire, critici. Mulți adolescenți trăiesc cu convingerea fermă că părinții nu au nevoie de ei, că sunt dezamăgiți de ei, că ar prefera ca ei să nu existe.

De fapt, părinții îi iubesc, desigur, dar adolescenții cred cu sinceritate că pentru mama și tata ei sunt un copil “greșit”. Este important ca fiul/fiica ta să știe că este drag, că este iubit. Pentru adolescenți, acest lucru nu este deloc evident.

Deși nu poți fi sigură că dacă i-ai spus copilului tău “Te iubesc”, atunci nu i se va întâmpla absolut nimic rău. Nu este o garanție, dar cu siguranță este o asigurare în plus.

Autor: L. Petranovskaya

Sursa