Urmează aceste 10 Reguli de Aur, atunci când comunici cu oamenii dificili!

1. Înainte de orice contact e nevoie să te pregătești (să te setezi).

Ia o poziţie stabilă – așază-te sau ridică-te, astfel încât să simți un echilibru, un suport. Vorbește dintr-o poziție adultă – doar ceea de ce eşti sigur și ce este important pentru tine.

Dacă există probabilitatea că vei fi provocat emoţional – găsește un punct între ochi sau un detaliu pe îmbrăcăminte, care vor simboliza pentru tine stabilitate și echilibru.

2. Începând o discuție dificilă cu cineva apropiat, spune-ţi cu voce sau în sine: “Încep să vorbesc cu tine pentru a rămâne în contact, pentru a fi cu tine și nu pentru a ne certa”.

Ţine minte că dialogul nu este pentru a câștiga bătălia, ci pentru a sincroniza pozițiile. Atunci când te afli în contact cu un copil, stai la nivelul ochilor, atinge-i corpul. La sfârșitul unei discuții dificile, neapărat spune-i: “Eu sunt cu tine”.

3. Oamenii din jurul nostru au dreptul să nu ne creadă, să nu ne iubească, să nu ne înțeleagă și să nu fie de acord cu noi.

Adevărul este subiectiv. Caută în dialog sensul unificator inițial, ceea ce se află în spatele cuvintelor. Acest lucru poate fi făcut numai dacă eşti calm.

4. Toată lumea are dreptul la imperfecțiune, greșeli, erori – dar asta nu anulează respectul faţă de interlocutor.

Amintește-ţi că şi tu poţi greși, permite-ţi să înveți. Respectul interlocutorului şi adversarului față de noi, începe cu respectul față de noi înșine.

5. Fiecare dintre noi are limbajul şi viteza sa de reacţie

Cele spuse şi auzite se “cern” prin experiența și percepția noastră subiectivă și dispar când traducem cuvintele auzite în limba noastră. Nu-ţi fie teamă să mai întrebi odată.

6. Proiectăm gândurile, sentimentele, dorințele nemanifestate asupra interlocutorului și alţii le proiectează asupra noastră.

Învață să distingi aceste proiecții și să nu le permiți să-ţi influențeze valoarea de sine.

7. Imediat îi înțelegem pe cei cu care trăim la aceaşi frecvenţă.

Vorbește într-un limbaj ușor de înțeles, dar nu reduce “frecvența”.  Ridică-te la nivelul unui interlocutor mai plin de viață și nu coborî la nivelul celui care încearcă să te provoace la “coborâre”.

8. Cu oamenii agresivi, trebuie să înveți să pleci la timp din contactul agresiv. 

Acești oameni se ascund după fraze comune şi pronumele “noi”, găsesc cele mai vulnerabile părţi.

Atunci când comunici cu oamenii pasiv-agresivi – ei preferă să vorbească pe la spate – încercă să pui în discuție accente semantice. După contacte dificile este nevoie de odihnă, de reîncărcare.

9. Vorbind cu omul, adresează-te la partea lui “superioară”.

Construiește dialogul din “maturitatea” ta cu “maturitatea” lui. Acest apel la “potențialul superior” ajută la atingerea unui nivel fără traume, evaluări, provocări și reacții stereotipice.

10. Este important să poţi încheia dialogul – “mulțumesc”, “la revedere” şi alte cuvinte care sună sincer, sunt binevenite în acest moment.

Analizează dialogurile din trecut, încearcă să înveți din ele. O persoană încrezătoare vorbește calm despre ceea ce simte, ce așteptări are, mulțumește pentru contact și dialog, știe să accepte un compliment și să spună un compliment.

Sursa