Psihologul Mihail Labkovsky: “Merită să fii tu însăți şi atunci vei avea succes în toate sferele vieţii!”

Psihologul Mihail Labkovsky ne spune cum încrederea în noi înşine ne afectează viaţa.

Totul depinde de stima de sine – succesul în carieră şi în viaţa personală, cantitatea de bani, calitatea vieții. Deseori, cădem în capcană şi credem naiv că în spatele unei stime de sine înalte ar trebui să fie ceva “real” – realizări concrete, să corespunzi unor parametri de frumusețe sau unor indicatori externi de succes. De fapt, toate acestea sunt lucruri mărunte: oamenii neîncrezători pot fi campioni mondiali și câștigători de premii, rămânând însă în totalitate dependenți de opiniile altora şi cerând întotdeauna evaluări externe.

Unui om încrezător nu-i pasă ce fel de premii are – el se compară numai cu sine însuși, succesul lui – este ceea ce e valoros pentru el personal, și nu ceea ce dictează societatea. De aceea, nu-i pasă absolut deloc cum îl vor evalua alții.

De exemplu, astfel de femei nu depind de opiniile bărbaților și nu încearcă să fie pe placul sexului opus, doar pentru a se simți “mai bine”. Și, surprinzător, ele chiar sunt pe placul bărbaților!

Oamenii care merg la un interviu cu încredere deplină în abilitățile lor, întotdeauna obţin jobul de vis. Pentru că acestor oameni le poţi încredința sarcinile dificile, pentru că ei arată clar, cu tot aspectul lor, că se vor descurca. Și există oameni foarte talentați, dar complet nesiguri care mormăie ceva de genul – “acest lucru nu l-am încercat”, “asta nu am făcut …”. Un potențial angajator înțelege că unui astfel de specialist, pur și simplu îi este teamă să-și asume responsabilitatea.

Dragostea și cariera – sunt lucruri minunate, dar cele mai importante sunt senzațiile tale. Te trezești și adormi întotdeauna cu aceeași persoană – cu tine.  Și dacă te iubești şi te accepți așa cum ești – atunci exiști în armonie și acceptare cu tine însăți. Oamenii care nu se iubesc și nu se acceptă, mereu încearcă să-şi facă ceva: să slăbească, să mai obțină o diplomă, să-şi schimbe forma sânilor sau a nasului … Însă nemulțumirea interioară nu dispare. Niciun atribut extern nu vor influența asupra ei.

Sursa