10 Lucruri absolut SENZAŢIONALE despre “surprizele” psihicului, creierului și subconștientului!

Profesorul Tatyana Chernigovskaya, doctor în biologie și filologie – susţine prelegeri interesante și utile despre creier, conștiință, subconștient, inteligența artificială, gândire etc. Uneori, ea vine cu declarații absolut senzaționale despre secretele și surprizele celui mai “puternic computer”. Unele dintre aceste afirmații sunt pur și simplu imposibil de crezut.

– Creierul este un lucru misterios, pe care, din anumite motive, îl numim “creierul nostru”. Pentru asta, nu avem absolut niciun motiv: cine şi cui aparține – este ceva discutabil. Faptul că creierul se află în craniul nostru nu ne dă dreptul să-l numim “al nostru”. El este în mod incomparabil mult mai puternic decât noi.

ne naștem cu un computer foarte puternic în cap. Doar că trebuie să mai instalăm nişte programe în el. Unele programe sunt deja acolo, dar unele trebuie instalate și veţi face asta toată viața, până când veți muri. El instalează în tot acest timp, astfel vă schimbați mereu, vă reconstruiți.

– Creierul ia decizia cu 30 de secunde înainte ca omul să o conștientizeze. 30 de secunde – o perioadă mare de timp pentru activitatea creierului. Deci, cine totuși decide: omul sau creierul lui?

– Cine de fapt, este stăpânul în casă? Sunt mulţi: genomul, tipul psihosomatic şi multe alte lucruri, inclusiv receptorii. Aș vrea să știu cine este această creatură care ia decizii. Despre subconștient, în general, nimeni nu știe nimic, este mai bine să închidem imediat acest subiect.

– Trebuie să avem o atitudine serioasă faţă de creier, pentru că el ne poate înşela. De exemplu halucinațiile. Omul care le vede nu poate fi convins că ele nu există. Pentru el acestea sunt la fel de reale, precum e acest pahar cu apă care stă pe masă. Creierul îl duce în eroare, oferindu-i toată informația senzorială că halucinația este reală. Deci, care sunt motivele noastre pentru a crede că ceea ce se întâmplă acum este real și nu se află în interiorul halucinației noastre?

– Ca să nu te macini din interior, trebuie să vorbești. Pentru asta există preoţi, prieteni, psihoterapeuți. O așchie dacă nu este scoasă la timp, va infecta sângele. Oamenii care tac şi păstrează totul în sine se supun riscului de a se îmbolnăvi psihologic sau chiar psihiatric. Orice profesionist va fi de acord cu mine: totul începe cu un ulcer gastric. Organismul este un tot întreg – și mintea și corpul.

– Oamenii trebuie să lucreze cu mintea, asta salvează creierul. Cu cât creierul este conectat mai mult, cu atât mai mult se păstrează.

– Creierul nu este doar o rețea neurală, ci o rețea de rețele din reţele. În creier există 5,5 petabyte de informații, ceea ce reprezintă trei milioane de ore de video. Trei sute de ani de vizionare continuă!

– Pentru existența geniilor plătim un preţ enorm. Tulburările nervoase și mentale sunt cele mai numeroase boli din lume, depășind numărul bolilor oncologice şi cardiovasculare, ceea ce este o povară dinamică foarte mare pentru toate țările dezvoltate.

– Creierul nu trăiește pe farfurie, ca și capul profesorului Dowell. El are corp – urechi, mâini, picioare, piele, pentru că își amintește gustul rujului, își amintește ce înseamnă când “te scarpină călcâiul”. Corpul este o partea indispensabilă a sa. Computerul nu are un astfel de corp.

Sursa