9 semne ale depresiei ascunse, la oamenii care la exterior par să nu aibă nicio problemă.

Dacă omul nu vrea să vorbească despre experiențele dureroase, cum putem determina că ceva nu e în regulă? Cum rudele şi prietenii ar putea să-l ajute, dacă nu văd semnele evidente ale depresiei? Și dacă însuși pacientul nu bănuiește nimic? Iată câteva semne ale acestei tulburări despre care trebuie să știți:

1. Perfecționismul și autocritica

O tendință moderată pentru perfecționism este normală, la fel și dorința de a face totul cât mai bine posibil. Cei care suferă de depresie ascunsă se mustră mereu pentru defecte și eșecuri. Ei își evaluează constant statutul și, dacă nu sunt suficient de perfecți, încep să depună şi mai mult efort.

2.  Au un sentiment excesiv de responsabilitate.

Acești oameni au un sentiment de loialitate și datorie extrem de dezvoltat, pe ei te poţi baza mereu. Ei sunt primii care observă problemele și încep să caute soluții. Sunt lideri excelenți, însă cu toate acestea, ei nu știu cum să delege îndatoririle, se grăbesc să se învinuiască, în loc să privească situația treaz. Adesea, datorită acestui fapt, oamenii din jurul lor îi manipulează.

3. Au o problemă cu exprimarea emoțiilor negative

Ei neagă mânia, îşi suprimă tristețea, nu-şi permit să experimenteze dezamăgirea. Nu știu cu ce cuvinte să exprime aceste emoții, în general ei gândesc, dar nu simt, reflectă, analizează, gândesc în detaliu.

4. Anxietate cauzată de situații care nu pot fi controlate

Acestor oameni le este dificil să trăiască în prezent: să se relaxeze după un antrenament, să stea cu oaspeții la masă și să se bucure de mâncare.

Nevoia lor de control este puternică, ei mereu sunt îngrijorați de ceea ce s-ar putea întâmpla și îi va lipsi de acest control. Cu toate astea, încearcă să ascundă îngrijorarea, astfel încât cei din jur nici nu bănuiesc despre chinurile lor. De multe ori sunt diagnosticați cu tulburări alimentare sau obsesiv-compulsive, uneori ei suprimă anxietatea cu alcool sau sedative.

5. Succesul ca singura cale de a-şi simţi valoarea

“Valoarea ta este determinată de ultimul succes sau eșec” – este motto-ul lor. Activitatea și realizările constante îi ajută să-şi ascundă insecuritatea internă și fricile.

Toți suntem afectați de asta într-o oarecare măsură. Ne bucurăm de avansarea la locul de muncă, suntem mișcați de scrisoarea de recunoștință pentru ajutorul oferit. Pentru noi sunt importante eforturile și succesele, însă acești oameni se apreciază numai pentru faptele și meritele lor, asta este problema.

6. Îţi fac griji pentru bunăstarea cuiva

Cei care suferă de depresie ascunsă sunt cu adevărat îngrijorați de ceilalți și au grijă de ei. În același timp, ascund de cei care-i înconjoară orice manifestare a vulnerabilității sau a slăbiciunii, nu împărtășesc cu nimeni amintirile dureroase, pentru ca nimeni să nu știe că uneori se simt obosiți, singuri, goi.

Situația devine periculoasă dacă persoana dezvoltă gânduri suicidare și nu le poate împărtăși nimănui. Dacă totuși se decide la asta, există o mare probabilitate că nu va fi luat în serios: “Tu? Ai depresie? În viața ta totul este minunat! “Acest lucru îl poate distruge complet.

7. Indiferența demonstrativă față de ceea ce îi preocupă

Astfel de oameni știu să amâne durerea, tristețea, dezamăgirea, teama, mânia, să se ocupe de ele mai târziu. Acest lucru le permite să nege influența experienței de viață, care aduce dureri mintale. “Nu mi s-a întâmplat nimic rău, alții au experimentat lucruri şi mai urâte”, adesea spun ei.

8. Convingerea că trebuie să se bucure de ceea ce este

Toată lumea ar trebui să fie recunoscătoare pentru ceea ce le-a oferit soarta. Acest lucru ajută la menținerea optimismului și a sănătății mintale. Însă oameni care suferă de depresie ascunsă – experimentează vinovăție și rușine dacă manifestă compasiune pentru ei înșiși și recunosc că nu totul este bine în viața lor.

9. Succes în carieră și problemele în relații

Adevărata apropiere necesită vulnerabilitate, deschidere și acest lucru este greu pentru o persoană predispusă la depresie ascunsă. În ciuda productivității și a numeroaselor realizări profesionale, astfel de oameni cu greu stabilesc un contact emoțional. Adesea aleg parteneri care nu sunt capabili să se deschidă. Soții se ocupă în primul rând de copii și de familie, nu de relație.

Nu toate semnele enumerate se manifestă la oamenii care ar putea suferi de depresie ascunsă, totuși, dacă ai depistat o parte din ele la tine sau la cineva apropiat  – ar trebui să te gândeşti.

Autor: Margaret Rutherford – psiholog

Sursa