Cum scapi de gândurile negative? Iată 3 Exerciții practice recomandate de Louise Hay

Cum putem determina care gânduri sunt bune și care sunt rele?

De exemplu, cuiva gândul de a jefui o bancă i se pare bun, iar cuiva – rău. “A fost un gând rău”, spunem noi după ce încercarea noastră a eșuat. Deci, gândurile rele au consecințe rele. “Mi-e teamă să trăiesc, oamenii sunt răi, nu am nevoie de nimeni, toată lumea îşi bate joc de mine” – și în cele din urmă, convingându-se singur de asta, omul sare de pe acoperișul unei clădiri înalte sau se răzbună pe cel care l-a ofensat.

Desigur, nu toate gândurile rele duc la un rezultat atât de trist. Însă, în orice caz, ele ne atacă activ mintea și o împiedică să se concentreze, să evalueze situația conștient, să găsească oportunități de rezolvare a problemei. Gândurile rele ne epuizează, ne supun disperării și ne descurajează.

Se spune că gândurile sunt materiale. Dacă acest lucru este adevărat, atunci oamenii care nu sunt încrezători de ei înșiși și care repetă mereu: “Nu voi reuşi”, “Să o facă altcineva – eu nu mă voi descurca”, se programează la o viață plină de dezamăgiri.

Gândurile rele includ şi gândurile anxioase. Fiecare persoană îşi face griji pentru sine, pentru sănătatea sa şi a celor dragi. Acest lucru se observă cel mai mult la oamenii sensibili. Fobiile, care îi urmăresc, le limitează acțiunile, îi împiedică să ia decizii adecvate și să se bucure de viață.

Gândurile rele – sunt rele pentru că sunt obsesive. Ele stau în mintea omului, nu-i permit să uite de ele. Potrivit psihologilor, gândurile obsesive – sunt o derulare neîncetată a amintirilor nedorite, a îndoielilor, ideilor, dorințelor, temerilor sau acțiunilor. Problema reală a unor astfel de gânduri obsesive este adesea exagerată și distorsionată. Acolo unde mintea e plină cu astfel de gânduri, nu rămâne loc pentru pozitivism. Sistemul nervos suferă, persoana devine iritabilă sau plângăcioasă.

Oare putem scăpa de gândurile rele?

Louise Hay a ajuns la concluzia că multe boli sunt rezultatul gândurilor negative. În opinia ei, starea noastră de sănătate depinde cât de pozitiv gândim. Putem obține armonie în viaţă doar după ce se va instala armonia în suflet – consideră Louise Hay şi ne oferă câteva sfaturi cu ajutorul cărora ne putem schimba gândurile, putem scăpa de frici, neîncredere şi anxietate şi să ne facem viaţa plină de bucurie. De la început trebuie:

1. Să recunoști că te iubești, să devii pentru tine centrul universului.

Pentru asta stai în fața oglinzii, privește-te direct în ochi și să spune-ți: “Te iubesc și te accept așa cum ești”. La prima vedere, este ușor. Dar majoritatea oamenilor la început vor simţi o rezistență internă. Un nod în gât, stânjenire sau chiar lacrimile te vor împiedica să-ţi mărturisești iubirea pentru tine însăți. Umple-ți sufletul cu dragoste, astfel nu vei lăsa loc în el pentru gânduri negative.

2. Scapă de îngrijorările fără sens.

Supărările vechi, certurile, situațiile neplăcute – le trăim iar şi iar, încercând în minte să demonstrăm că avem dreptate. Ele au rămas în trecut, însă noi le reînviem, nu le eliberăm, consumăm în gol energia şi emoțiile şi apoi ne plângem că ne simțim epuizați.

Pentru asta trebuie să transferi toate supărările pe hârtie, să faci o listă cu tot ce ne macină. Acestea vor fi gândurile de care trebuie să scapi. Apoi rupe hârtia în bucăți mici şi arunc-o la gunoi sau arde-o, iar cenușa arunc-o, spunând: “Mă eliberez de fricile mele, de tensiune. Simt liniște şi armonie în suflet”. Asta ne îndeamnă Louise Hay să facem de fiecare dată când în minte ne vin gânduri negative.

3. Iartă supărările

Pentru asta trebuie să-ţi “dizolvi” supărările în iertare. Mergi într-un loc liniștit, unde nu te va deranja nimeni, relaxează-te, închide ochii şi imaginează-ţi că stai într-o sală de teatru întunecoasă. Pe scena luminată stă omul pentru care simţi dispreţ şi pe care ai vrea să-l ierți. Imaginează-ţi că acest om zâmbește de parcă se întâmplă ceva frumos. Memorează această imagine şi permite-i să dispară, iar apoi imaginează-te pe tine în locul lui – la fel de fericit(ă).

Acest exercițiu care are menirea să topească ghețarii supărării, trebuie realizat cel puțin o dată pe zi, pe parcursul unei luni. Louise Hay spune că viaţa fără supărări va fi mult mai ușoară.

Sursa