7 cele mai bune cărți despre psihologie pe care nu le poți rata!

Cărțile pe subiecte psihologice întotdeauna ne oferă o perspectivă nouă asupra vieții. Este puțin probabil să rămânem aceleași persoane în momentul în care înțelegem propriile noastre mecanisme psihologice și învățăm să ne gestionăm mai bine emoțiile și sentimentele. Vă recomandăm 7 cărți despre psihologie pe care nu trebuie să le ratați:

1. Karen Horney “Psihologia femeii” 

Vă recomandăm cărţile autoarei Karen Horney “Personalitatea nevrotică a epocii noastre”, “Autoanaliza”, “Psihologia femeii”. Autoarea abordează teme importante cum sunt: conflictele inconștiente ale femeii legate de dorința de a avea un copil, predispoziția poligamă a bărbaților, neînțelegerile dintre sexe, complexul de masculinitate al femeilor, frigiditatea, diferențele dintre persoana sănătoasă si cea nevrotica. Scrisă într-un limbaj accesibil, dintr-o perspectiva feminină, dar nu feministă, cartea se adresează tuturor celor interesați de înțelegerea femeilor. De asemenea, în aceste cărți puteți găsi răspunsuri la întrebări despre ce sunt nevrozele și cum scăpaţi de ele, precum și despre ceea ce este ascuns în inconștientul feminin.

2. Viktor E. Frankl “Omul în căutarea sensului vieții”

Cartea lui Frankl conține istorisirea vieții unui om care, dintr-un număr, a redevenit o persoana. Autorul a trăit experiența a trei ani de teroare în lagărele naziste de la Auschwitz si Dachau. În timpul suferinței îndurate și parțial din cauza acesteia, si-a dezvoltat viziunea psihoterapeutică, cunoscută sub numele de logoterapie. In centrul teoriei sale sta convingerea ca forța motivatoare fundamentală a omului este căutarea sensului existentei.

3. Irvin D. Yalom: “Plânsul lui Nietzsche”

“Plânsul lui Nietzsche”, “Soluția Schopenhauer”, “Cronicile vindecării. Povești psihoterapeutice” – cărțile lui Irvin Yalom demult au devenit dintre cele mai citite cărți, datorită unui limbaj viu, povești umane neinventate, subiecte interesante. Este deosebit de interesantă cartea “Cronicile vindecării. Povești psihoterapeutice” – întrucât acestea sunt notiţe ale sesiunilor psihoterapeutice dintre client și terapeutul Yaloma. Aici se poate vedea cât de diferit simțim aceleași momente, cum putem găsi adevărul și să ne înțelegem unul pe celălalt dacă dialogăm onest.

4. Scot Peck “Drumul mai puțin călătorit”

O carte bună şi ușoară despre cele mai importante lucruri în viață – familie, muncă, relații dintre soți, părinte-copil, cu exemple minunate unde fiecare se poate regăsi.

5. Jorge Bucay “Iubeşte-te cu ochii deschişi”

Cartea psihoterapeutului argentinian, care într-o formă artistică, arată cât de diferit ne vedem unul pe celălalt, cum ne îndrăgostim, iubim, suntem dezamăgiți, pierdem și găsim din nou. Fără îndoială, în cărțile autorului se poate observa un mare respect față de iubire, deoarece în viața unui om latino-american ea ocupă o poziție dominantă.

6. Erich Fromm “Arta de a iubi”

Cartea filosofului și psihologului american, care studiază iubirea în toate aspectele ei, ne ajută să înțelegem prin ce se deosebește iubirea de manipularea reciprocă zilnică şi cum să creștem acest sentiment în noi.

7. Brandy Engler “Bărbații de pe canapeaua mea”

În această carte autoarea ne arată că, bărbații vor sex, dar nu numai sex. Prin intermediul poveștilor pacienților veniți la cabinetul său de psihoterapie, Brandy Engler demonstrează că la baza comportamentului sexual al bărbaților se află adesea nevoia unei legături mai strânse, nevoie despre care le este dificil să discute cu femeile din viața lor. Mulți dintre ei se folosesc de sex pentru a-și satisface nevoile neîmplinite de putere, acceptare, apreciere de sine, alinare și afecțiune.
O perspectivă nouă asupra dinamicii sexului și a relațiilor, o alternativă oferită cititoarelor care doresc să afle ce vor bărbații cu adevărat, să înțeleagă de ce se comportă ei într-un anumit fel și ce pot face pentru a-și îmbunătăți relația.

Sursa