Urmează o regulă de aur în relații: Nu încerca să-l schimbi pe cel de lângă tine. El se poate schimba doar într-un singur caz…

Când am ieșit dintr-o relație dificilă, mult timp, cu gândul, încă mă mai țineam strâns de ea. Adică, știam că nu mai are rost, dar mi se părea că voi putea schimba ceva.

Când ceața euforiei s-a împrăștiat, am început să văd toate caracteristicile psihologice ale celeilalte persoane. Întotdeauna le știam în adâncul sufletului meu, dar, ca şi majoritatea dintre noi, eram încrezătoare că dragostea este capabilă de orice, că omul se poate schimba…

Căutam articole despre dependență, accentuări ale caracterului, natura infantilismului și manipulării etc. Îi arătam omului: “Uite! Asta se întâmplă!” Puteți ghici ce răspuns primeam? Așa e, agresivitate și “eşti nebună”. Și ce-aţi vrut? Pe om îl doare, când îi arăți cu degetul la anumite lucruri. Toate modelele speciale de comportament – sunt protecții psihologice împotriva rănilor sufletești. Sunt strategii de comportament care s-au dezvoltat de-a lungul anilor şi care ne permit existența relativ confortabilă în lume, nefiind indivizi integri.

Acum pot spune cu certitudine că omul se poate schimba. Omul într-adevăr se poate schimba. Dar numai într-un singur caz (citiți cu atenție!) – CÂND EL SINGUR VREA SĂ SE SCHIMBE.

Probabil crezi că vei deveni acel motivator pentru care, de dragul căruia – persoana ta apropiată va dori să se schimbe? Nu te minți. Influența ta nu este mai mare, decât vremea de-afară. Probabil că se va adapta, dar să-i schimbi credințele și chiar mai mult – structura personalității – de dragul unor nori de afară?…

Suntem responsabili doar de noi înşine. Ne naștem separat şi vom pleca singuri. Fiecare dintre noi are propria viaţă şi propriul destin.

Voința ta se aplică numai asupra vieții tale. Și nu trebuie să faci din tine Dumnezeu, gândindu-te că ai dreptul să influențezi soarta altui om. Lasă-l pe celălalt în pace, ai grijă de tine.

Urmează o regulă de aur a Universului: “Nu te implica acolo unde nu ţi se cere”. Subliniez, un adult, o persoană sănătoasă mintal – este capabilă să-și rezolve problemele sau să ceară ajutor, dacă nu le poate rezolva.

Devino creatorul destinului tău – acesta este cel mai bun lucru pe care îl poți face în viață. Dacă cineva vrea să se schimbe lângă tine, se va întâmpla. Vei deveni un motivator prin însăși realizarea ta. Dacă pe celălalt calea ta nu-l atrage, nu-l inspiră, atunci şi asta e minunat – probabil are propria cale. Alături de tine vor merge doar cei, ale căror căi se află în apropierea ta.

Sursa