Iată de ce nu trebuie râmăi prietenă cu fostul partener. Concluziile psihologilor te vor surprinde!

Cu siguranță, fiecare dintre noi a auzit de la fostul/fosta parteneră oferta: “Hai să rămânem prieteni”, după o despărțire destul de brutală. Dar oare e prietenie adevărată sau e altceva? Probabil şi psihologii s-au gândit la asta și au ajuns la o concluzie destul de șocantă.

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea din Auckland au găsit o legătură directă între narcisism, psihopatie și dorința omului de a menține relația anterioară.

Cu alte cuvinte, oamenii care rămân în relații de prietenie cu foştii parteneri – sunt narcisiști și psihopați.

De ce? De obicei, acești oameni sunt ghidați de motive practice sau sexuale. Ei îşi doresc să “rămână prieteni cu foştii” nu pentru că îşi fac griji cu adevărat, ci pentru a folosi şi manipula această persoană în scopuri proprii.

“O astfel de prietenie rămâne funcțională atât timp cât schimbul de resurse dorite continuă”, se arată în studiu.

Narcisiștii, de exemplu, se agață de relațiile anterioare, pentru că urăsc să simtă că au fost abandonați sau că au pierdut ceva. Ținând omul în cercul lor de comunicare, se simt de parcă ar “fi învins” despărțirea.

Atât narcisiștii, cât și psihopatii nu pot suporta gândul că fostul/fosta parteneră poate fi cu o altă persoană sau că el/ea își va recâștiga controlul deplin asupra vieții. Drept urmare, acești oameni păstrează relația cu foştii parteneri pentru a-i putea manipula sau controla.

Iată de ce mulți psihologi ne sfătuiesc, după despărțire să întrerupem toate relațiile cu foștii parteneri. Rămânând prieteni – nu este cea mai bună idee. Vă veţi simţi mai bine fără el/ea. Aveți grijă de sănătatea voastră mintală.

Sursa