10 Lucruri pe care oamenii puternici nu le fac. Inspiră-te de la ei!

Puterea nu întotdeauna se exprimă în ceea ce facem. De obicei, se vede în ceea ce nu facem. Amy Morin autoarea cărții “Lucruri pe care oamenii puternici nu le fac” susține că dezvoltarea puterii mentale este o “abordare pe trei direcții”. Este vorba despre controlul gândurilor, comportamentului și emoțiilor. Mai jos sunt enumerate 10 lucruri care, potrivit scriitoarei, oamenii puternici nu le fac:

1. Nu-şi plâng de milă

Mila de sine duce la autodistrugere şi împiedică omul să trăiască o viaţă plină. Mila îi fură timpul, îi provoacă emoții negative şi distruge relaţiile. Situaţia poate fi schimbată dacă accepți existența binelui în lume. Doar după asta începi să apreciezi ceea ce ai. Scopul este de a schimba mila de sine pe recunoștință.

2. Nu sunt speriați de schimbări

Scriitoarea împarte toate schimbările în cinci pași succesivi: etapa care precede reflecțiile; reflecţiile; pregătirea; acțiunile și sprijinul. Este extrem de important să parcurgem toţi paşii enumerați.

Procesul de schimbare poate speria, însă evitarea împiedică creșterea personală. Și cu cât mai mult timp pierdem pe așteptări, cu atât mai greu devine, în timp ce alţi oameni avansează.

3. Nu-şi pierd puterea în zadar

Omul îşi pierde inutil forțele, dacă nu are limite fizice şi emoționale. De aceea, este foarte important să ne putem proteja şi să stabilim limite acolo unde este necesar. Dacă sub controlul tău sunt alte persoane, acestea îţi determină graba și stima de sine. Este important să-ţi monitorizezi îndeplinirea obiectivelor și să lucrezi în această direcție.

Autoarea o aduce ca exemplu pe Oprah Winfrey persoană care deține foarte bine controlul asupra forțelor sale. Winfrey a crescut în sărăcie și a fost abuzată sexual, dar şi-a ales calea în viață fără să-și piardă spiritul.

4. Ignoră lucrurile care nu se supun controlului

Controlând, ne asigurăm siguranţa. Încercarea de a ţine totul sub control este într-un fel răspunsul la sentimentul de anxietate. În loc să ne concentrăm pe gestionarea acestui sentiment, ne dorim să controlam mediul. Schimbarea atenţiei de pe lucrurile care nu se supun controlului, poate duce la micşorarea stresului, stabilirea unor relații sănătoase, experimentarea sentimentul de fericire, noi oportunități și succes.

5. Ei nu încearcă să fie pe placul cuiva

Adesea ne judecăm pe baza opiniilor altora. Iar acest lucru este opusul stabilității morale. În cartea sa, Morin aduce 4 fapte despre dorința oamenilor de a-i mulțumi pe alții: este vorba de timpul pierdut în zadar, “sfinții” devin ușor victimele manipulării, este imposibil să-i mulțumeşti pe toți și nu este nimic rău dacă alții se supără sau se dezamăgesc. Refuzul de a-i mulțumi pe toţi, ne sporește încrederea în sine

6. Nu se concentrează pe trecut

Concentrându-ne pe trecut, noi înşine ne lipsim de posibilitatea de a ne bucura de prezent şi a construi planuri pentru viitor. Ca urmare, acest lucru nu duce la soluționarea problemelor, ci la depresie. Doar uneori reflecţiile despre trecut aduc beneficii. Amintirile despre lecţiile de viaţă trăite, urmarea faptelor, nu a sentimentelor şi viziunea circumstanțelor din alt punct de vedere – pot servi uneori unui scop bun.

7. Nu fac aceeaşi greșeală de două ori

Să învăţăm din propriile greşeli ne asigură în viitor evitarea lor. Întotdeauna trebuie să afli unde a fost făcută greșeala, ce poate fi îmbunătăţit şi cum ar fi bine să acționezi în continuare. Oamenii puternici sunt responsabili pentru greșelile comise şi elaborează un plan detaliat pentru a nu comite aceeași greșeală de două ori.

8. Nu renunță după prima încercare nereușită.

Succesul nu vine instantaneu, iar în drum spre el, de obicei există obstacole. Gândindu-te că eșecul este inacceptabil, nu vei reuşi să devii o personalitate puternică. În schimb “recuperarea după un nou eșec” cu siguranță te face mai puternic.

9. Nu-i sperie singurătatea

Găsind câteva minute libere pentru a reflecta, creezi condiții excelente pentru atingerea obiectivelor. Pentru a deveni o personalitate puternică, e necesar să-ţi aloci timp pentru a te gândi la dezvoltarea ta. Timpul petrecut în singurătate aduce beneficii: creşte productivitatea la locul de muncă; intensifică abilitatea de empatie; contribuie la descoperirea potențialului creativ; îmbunătățește starea psihologică; ajută să te restabilești.

10. Ei ştiu că nimeni nu le datorează nimic.

E uşor să învinuieşti lumea că nu ai succes, dar adevărul e că nimeni nu obţine ceva pur şi simplu. Trebuie să meriţi totul. Viaţa puţin probabil poate fi numită corectă. Dacă unii oameni sunt mai fericiţi sau au mai mult succes, atunci aşa stau lucrurile. Și nimeni nu-ţi datorează nimic, doar pentru că eşti ghinionist.

Învaţă să te concentrezi pe eforturi, să accepţi critica sănătoasă, să-ţi accepți eșecurile. Comparația cu ceilalți doar te va dezamăgi.

Sursa