Metoda Pennebaker: în doar 3 zile vei scăpa de depresie şi te vei simți mai bine.

Într-o companie din Dallas au fost concediați 100 de ingineri. Cei mai mulți dintre ei aveau aproximativ 50 de ani și au lucrat în această companie jumătate din viața lor. Era singura muncă pe care o puteau face și pe care o iubeau. Cei concediați erau în panică. Trecuseră 4 luni şi niciunul dintre ei nu-şi putea găsi un nou loc de muncă. Pentru prima dată ei s-au confruntat cu problema șomajului și au conștientizat faptul că probabil niciodată nu vor mai fi solicitați în sfera lor.

Celor concediați le-a venit în ajutor profesorul Pennebaker, autorul metodei “scrisului expresiv”. Inginerii concediați erau bucuroși să accepte orice posibilitate, doar să scape de depresie.

METODA “SCRISULUI EXPRESIV”

Inginerilor li s-a propus să scrie sincer tot ce au simțit după ce au fost demiși: umilire, respingere, furie. Să descrie cât de rău s-au simțit fizic. Cum acest eveniment neplăcut le-a afectat familia, atât moral, cât și financiar.

Regulile sunt următoarele: „Timp de 20 de minute trebuie să scrii (într-un caiet sau în format electronic), fără să te gândești la semnele de punctuație, la acuratețe sau gramatică… Succesiunea evenimentelor, de asemenea, nu este importantă. Doar scrie fluxul de gânduri. Scrie toate expresiile care îţi vin în minte. Scrie ceea ce vine din interior. Scrie pentru tine,  fără a avea în vedere un anumit destinatar. Când expiră timpul oprește-te. A doua zi din nou, deschide caietul  şi scrie timp de 20 de minute despre acele evenimente şi emoții pe care le simţi. Repetă exercițiul timp de trei zile. Dacă simți că n-ai exprimat totul, poți continua încă câteva zile. Apoi, închide documentul și nu-l salva. Dacă ai scris pe hârtie, arunc-o. Sau pune-o într-o sticlă și arunc-o în mare. Nu contează.

În timp ce inginerii scriau, în viața lor nu s-au întâmplat prea multe schimbări. S-a schimbat doar motivația lor. O lună mai târziu, ea a fost atât de puternică încât ei şi-au lăsat toate îndoielile deoparte și au început activ să caute și să-şi găsească noi locuri de muncă.

În procesul de scriere, ei au creat o distanță între acel om care a experimentat acele emoţii și omul care stă acum la masă. Între cel care scrie și ceea ce este scris, între cel care simte şi însuși sentimentul, între gând și cel care gândeşte. Și acest lucru le-a oferit o nouă perspectivă, o nouă privire.

Mai mult de 40 de ani, cercetătorul Pennebaker a studiat terapia prin scris, cu ajutorul căreia să aline traumele emoționale apărute din cauza unor evenimente marcante. Metoda sa a devenit cunoscută în întreaga lume și a ajutat o mulțime de oameni.

Sursa