Iată 8 motive pentru care copilul poate avea un comportament rău

Din păcate, foarte des copiii se comportă urât. De ce se întâmplă acest lucru? Poate au un caracter rău? Înainte de a decide ce metodă educațională să aplici în cazul copilului tău, trebuie să înțelegi cauza probabilă a acțiunilor sale. Ce vrea să spună copilul prin comportamentul său?

1. El vrea atenție

Atunci când părinții vorbesc la telefon sau cu prietenii, privesc televizorul sau gătesc în bucătărie, copiii se simt lipsiți de atenție. Ei pot face o criză de isterie, pot ţipa sau lovi alţi copii doar pentru ca adulții să se intereseze de ei. Chiar dacă va fi o atenție negativă, adultul se va uita la el, va vorbi și îi va acorda puțin timp.

Ce ar trebui să faci în acest caz? – Ignorarea comportamentului negativ și recompensarea (puţină laudă) a faptelor bune, este una dintre cele mai bune metode de a lupta cu micul poznaș.

2. Copiază comportamentul celorlalți

Copiii învață să se comporte, uitându-se la alţi oameni. Ei încearcă modelul străin de comportament, privindu-şi colegii, desenele animate, jocurile de calculator și, cel mai important, copiind părinții.

Ce ar trebui să faci în acest caz? – Urmărește ce privește copilul la televizor, ce jocuri preferă să joace, cu cine dintre prieteni comunică cel mai des. Și, bineînțeles, fii un exemplu bun pentru copilul tău.

3. Nu are suficiente abilități

Uneori, problemele de comportament sunt asociate cu lipsa abilităților. De exemplu, un copil care nu are competențe sociale, poate lovi alt copil. Copiii care nu pot vorbi, își pot mușca colegii sau părinții.

Ce ar trebui să faci în acest caz? – Învaţă copilul noi abilități care îl vor ajuta să se comporte corect. Nu-l pedepsi, mai bine arată-i o alternativă a faptelor rele, ca să poată învăța din propriile greșeli.

4. El vrea independență

Copiii adesea încalcă regulile și se comportă provocator în încercarea de a-și apăra independența. Copilul de trei ani spune adesea: “fac singur”, deși încă nu este pregătit nici pentru independența elementară. Şi atunci el va ţipa, va refuza ajutorul și se va comporta mai urât decât de obicei.

Ce ar trebui să faci în acest caz? Oferă-i copilului libertatea cu limite clare a ceea ce este permis. În aceşti ani creşte independența, stima de sine și se pun bazele personalității lui.

5. Nu-și poate controla emoțiile

Uneori, copiii nu au nicio idee ce să facă cu sentimentele lor. Ei cu ușurință pot deveni agresivi, atunci când sunt supărați.

Ce ar trebui să faci în acest caz? Preșcolarii neapărat trebuie să învețe metode sănătoase de exprimare a tristeții, dezamăgirii, anxietății și furiei, pentru a preveni comportamentul rău. Iar un copil de șapte ani, care a învățat să-şi controleze emoțiile, se va gândi de mai multe ori înainte de a-şi lovi colegul de bancă.

6. Nu-i sunt satisfăcute nevoile

Când un copil mic simte foame, oboseală sau stare de rău, el folosește crizele de isterie pentru a “spune” despre ele.

Ce ar trebui să faci în acest caz? – De exemplu, mergi la magazin cu copilul doar după ce a dormit sau după cină. Întreabă-l mereu cum se simte și caută indicii care ar putea indica nevoile sale nesatisfăcute.

7. Se luptă pentru putere

Lupta pentru putere și dorința de a-şi controla propriul comportament conduc deseori la fapte rele – crize de isterie, negativism și refuzul activității.

Ce ar trebui să faci în acest caz? – O modalitate de a evita lupta pentru putere este de a-i oferi copilului două opțiuni. De exemplu, întrebă-l: “Când ai de gând să faci ordine în cameră, acum sau când se termină desenele animate?“ Sugerându-i o alegere, îi oferi copilului un anumit control asupra situației și înlături motivul pentru ceartă.

8. Are nevoie de ajutorul unui specialist

Uneori, cauzele comportamentului rău, sunt cele mai diverse încălcări ale dezvoltării mentale. În special, un copil cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție se poate comporta impulsiv și agresiv.

Ce ar trebui să faci în acest caz? Dacă bănuiești că preșcolarul tău are probleme de sănătate sau tulburări de dezvoltare, cere ajutorul unui medic pediatru sau a unui psiholog. Comportamentul rău în acest caz, este un semn al problemelor mult mai grave.

Sursa