Scapă de gândurile intruzive și concentrează-te pe prezent, urmând aceste 20 de sfaturi

Cât de des te concentrezi pe momentul actual și laşi creierul să se odihnească de gândurile inutile? Sau dimpotrivă, îţi faci mereu griji pentru trecut sau viitor și ajungi undeva departe, în lumea fantastică?

În adâncul sufletului, toţi știm că astfel de gânduri ne fac rău, însă vârtejul lor continuă să ne absoarbă. Dacă te confrunți cu o problemă similară, te poate ajuta una din următoarele tehnici:

1. Concentrează-te pe senzații – ce auzi, ce vezi, ce atingi, miroși și simți la gust chiar acum? Concentrarea asupra senzațiilor va contribui la revenirea în prezent.

2. Privește situația dintr-o parte – oare va fi important evenimentul pe care îl derulezi constant în minte peste cinci ani sau exagerezi cu semnificația lui?

3. Fă-ţi programul conform ritmului biologic – La ce oră eşti de obicei, într-o formă fizică, intelectuală și emoțională mai bună? Dacă îţi este mai ușor să te concentrezi dimineața, încearcă să utilizezi acest timp pentru a face față unor proiecte complexe: după-amiaza ele ţi se pot părea insuportabile. Dacă eşti plin(ă) de energie seara, planifică întâlniri și sarcini importante după-amiază.

4. Întreabă-te, sunt productive astfel de gânduri? – te va ajuta încă o “repetiție mentală” a viitoarei întâlniri cu șeful? Poate că e timpul să recunoști că deja eşti suficient de pregătit(ă) și trebuie să ai încredere în intuiție?

5. Renunță la goana după ideal – nici unul dintre noi nu este perfect și nu poate fi așa. Suntem în continuă schimbare, în curs de dezvoltare, dar nu vom cunoaște niciodată totul. În schimb, ar trebui să utilizezi la maximum cunoștințele și informațiile obținute.

6. Acceptă ceea ce nu poți schimba – poate ceva nu a funcționat așa cum ţi-ai dorit. Poate că ai făcut o greșeală. Învață lecția din situație și uită de ea. Nu lăsa trecutul să-ţi distragă atenția în prezent.

7. Acceptă faptul că nu poţi anticipa și controla viitorul – grija şi anxietatea legate de viitor, cu siguranță îţi vor strica prezentul.

8. Fă cât mai multă mișcare – plimbă-te prin împrejurimi sau mergi încă o dată prin hol, plimbă-te cu bicicleta sau aleargă în parcul din apropiere.

9. Conștientizează faptul că nu trebuie să înțelegeți absolut totul – pentru a avea un obicei, nu este neapărat nevoie să înțelegi de ce l-ai însușit. Uneori, autoanaliza este utilă, dar de multe ori ea devine o scuză convenabilă de a nu face ceea ce nu dorești

10. Repetă expresii care te ajută să te concentrezi și să te calmezi – spune-ţi: “Mă descurc cu asta”, “Relaxează-te”, “Trăiește prezentul”, “Rezolvă problemele pe măsură ce vin”, “Totul e bine, sunt în siguranță”. De asemenea, poți număra până la zece, făcând o expirație pentru fiecare număr.

11. Fă doar un singur lucru, nu câteva simultan – de câte ori vorbești la telefon în timp ce conduci mașina sau pregătești cina? Îţi împarți atenția între câteva sarcini, ceea ce duce la supraîncărcarea informațională, iar ea la rândul său provoacă anxietate sau obsesie. Învață să te concentrezi doar asupra unui singur lucru.

12. Recunoscând problema, concentrează-te asupra soluției – gândeşte-te la un rezultat optim, în loc să te îngrijorezi de tot ce poate merge prost.

13. Gândește-te ce îţi refuzi din cauza fanteziilor sau obsesiilor. Din cauza îngrijorării constante, te lipsești de starea fluxului și nu te poți bucura de momentul prezent.

14. Gândește-te, de ce te salvează gândurile obsesive – poate că exercițiile mentale te distrag de sentimentele și descoperirile neplăcute? Dacă asta este cauza, clarifică de ce încerci să te protejezi.

15. Întreabă-te, ce este în puterea ta și ce nu – concentrează-te pe ceea ce poți schimba: atitudinea ta față de situație, comportament sau decizii. Desigur, acțiunile altor oameni te pot răni, însă ei sunt liberi să acționeze aşa cum doresc. De asemenea, nu poți schimba trecutul, dar poți trage concluzii. Nu este în puterea ta să anticipezi viitorul, dar te poți pregăti pentru el.

16. Alocă-ți timp pentru îngrijorare – dacă ai decis că situația merită o atenție deosebită, programează-ţi o întâlnire cu ea. De exemplu, la ora stabilită, timp de 15 sau 30 de minute. În acest timp, fă-ți griji. Dacă este necesar, fă notițe. Dacă timpul alocat nu este suficient, planifică o altă întâlnire și amână îngrijorarea până la acel moment.

17. Dezvoltă-ţi conștientizarea – învață să fii în prezent fără să pui note, să observi gândurile, sentimentele şi senzațiile corporale, păstrând poziția de observator.

18. Exersează respirația abdominală profundă – ea te ajută să te relaxezi şi să te concentrezi pe momentul actual.

19. Ia lecții de improvizație – spontaneitatea și creativitatea sunt calități care sunt foarte utile în viață.

20. Ajută-i pe alții – când schimbăm atenția și gândurile către o altă persoană sau ceva nou, suntem distrași de problemele noastre și începem să ne concentrăm asupra prezentului.

Autor: Rachel Fintzy

Sursa