5 semne ale instalării depresiei funcționale. Iată prin ce se deosebește de depresia obișnuită…

Lonely sad woman sitting on window

Știm cu toții cum arată depresia obișnuită, însă acest tip de depresie este diferit.

În termeni simpli, o persoană care suferă de depresie funcțională, suferă şi experimentează anumite sentimente, dar nu arată acest lucru, pentru ceilalți este un om absolut fericit. Au existat câteva cazuri când pacienții cu depresie funcțională s-au sinucis.

În acest articol, vă vom prezenta unele semne care vorbesc despre instalarea depresiei funcționale.

1. Autocritica excesivă

Dacă omului îi apar foarte des gânduri autocritice, acest lucru îi poate afecta negativ sănătatea. Exemplu unui astfel de comportament, pot fi următoarele fraze: a) Sunt un ratat; b) Nu-mi iese nimic; c) Nu sunt capabil de nimic, etc. Şi toate acestea pot suna sub formă de glume. Astfel de gânduri vor contrazice modul în care persoana ce suferă de acest tip de depresie vrea să pară în faţa altora, și anume o persoană de succes și respectată.

2. Se încarcă la serviciu

Din exterior, poate părea că omul se descurcă foarte ușor cu munca sa, când, de fapt, lucrează până la epuizare. În unele cazuri, persoanele care suferă de acest tip de depresie vor depune eforturi mari doar pentru a se prezenta la muncă și pentru a-și îndeplini sarcinile. Ca urmare, omul poate căuta alinare în alcool sau droguri.

3. Dependența de alcool/droguri

Problema este că din exterior acești pacienţi pot arăta ca alcoolicii obişnuiţi și atunci chiar şi cei dragi nu-şi vor putea da seama ce se întâmplă cu adevărat. Omul care suferă de depresie funcțională se deosebește de cel dependent de alcool prin următoarele: a) el încearcă în orice mod să-și justifice comportamentul; b) cantitatea de alcool consumată zilnic este de câteva ori mai mare decât cantitatea admisibilă; c) petrece timpul în compania unor alcoolici; d) dimineața are o stare de rău constantă; e) pierderea interesului pentru hobby-ul preferat.

4. Victima accidentelor

Ai observat că unul dintre prietenii sau apropiații tăi, dintr-o dată a devenit neatent și poate poate sparge cu ușurință o farfurie sau fiind îngândurat pe drum să se lovească într-un stâlp? Atunci când omul nu se poate concentra chiar și pe cele mai simple sarcini, situația se înrăutățește considerabil și îl urmărește sentimentul de frustrare.

5. Sentimentul constant că trăiește în zadar

Deși dintr-o parte totul poate arăta bine, de fapt, oamenii care suferă de depresie funcțională se simt fără speranță, pentru că nu pot obține ajutorul de care au nevoie. În consecință, le apar gânduri suicidare, întrucât își pierd interesul pentru viață. Pentru asta există chiar şi un termen medical – anhedonia. Această fază este cea mai periculoasă dintre toate, dar problema este că la exterior persoana nu va arăta nefericită.

Sursa