Relaţiile la o vârstă înaintată: 7 Lucruri de care să țineți cont dacă deschideți un nou capitol în viaţa voastră

Ai rămas singur(ă) și eşti îngrozit(ă) să deschizi un nou capitol în viaţa ta, pentru că înțelegeți că la 40 sau 50 de ani lucrurile nu mai sunt deloc ca la 20 de ani.

În primul rând nu ştii cum să faci cunoștință cu bărbații sau femeile necunoscute şi ce să faci cu ei la întâlniri. În al doilea rând, cazi brusc în copilărie. Reflexele de comunicare cu “băieții” sau “fetele” regresează. Eşti jenat(ă), chicotești prostește, roșești și nu poți găsi un subiect de discuție, chiar dacă eşti capabil(ă) să faci şi o persoană surdo-mută să vorbească.

Însă omul este ființă vie, creată pentru iubire. Ce să faci? Să deschizi un nou capitol în această carte nebună sau nu? Și dacă da, cum? Astăzi îţi voi împărtăși 7 lucruri de care trebuie să ţii cont:

1. Cunoaşte-te

Fă o muncă minimă pentru a te cunoaște. Întreabă-te, ce se întâmplă azi cu tine? Ce îţi doreşti? Ai forţe pentru o nouă relaţie? Cine dă sens vieţii tale?

Să aștepți ca o întâlnire fericită să-ţi umple golul singurătății, este destul de periculos. Pe oamenii normali asta îi respinge, însă pe geniile nerecunoscute, narcisiști sau pe cei nefericiți îi atrage.

2. Respect

Relațiile apropiate pentru noi, nu ştiu de ce, dar deloc nu sunt legate de respect. De exemplu, de a nu striga, a nu ofensa şi de a încerca să transmitem gândul într-o formă respectuoasă. Să fim mai atenți la critică şi mai generoși în laude. De a nu învinui de toate păcatele lumii la orice ceartă. Şi în general, de a ne învăța în sfârșit să ne certăm, să criticăm, să lăudăm şi de asemenea, să purtăm discuţii. Cum o facem cu cei străini, în același mod să o facem cu cei apropiați.

3. Spaţiul

De multe ori în relațiile mature omul are nevoie de mai mult spațiu personal. Pentru că acolo el are acumulate mult mai multe lucruri, decât la 20 de ani. Amintirile, gândurile, munca, copiii, creația, prietenii, foștii – cutia e plină. Şi pentru tine locul se va elibera treptat.  În tinerețe ne cuplăm în extaz, fără să privim înapoi, iar maturii o fac cu prudență.

4. Înțelege ce-ţi dorești

Este foarte important să poţi spune ceea ce-ţi dorești. Atât de des uităm că oamenii nu au avut la școală ore de telepatie şi așteptăm până când el “singur îşi va da seama, doar mă iubeşte.”

Pentru a spune ce-ţi dorești, trebuie cumva să afli asta (vezi p.1). Încearcă cel puţin o săptămână să faci un exercițiu simplu: ia un caiet și scrie: “Vreau…”. În fiecare zi, câte 50 de puncte, nu mai puțin. Și apoi, următoarea săptămână: “Vreau ca tu…”, adresându-te viitorului sau actualului partener. Un exercițiu foarte interesant. Vei rămâne surprins(ă) de rezultat.

5. Așteptările

Ce-ţi dorești de la relație astăzi? De obicei, avem în interior un șablon de cum ar trebui să fie în relație. Şi dacă nu vei încerca să vezi cum stau lucrurile, vei arunca în patul lui Procust pe oricine vei întâlni în calea ta. Chiar şi pe tine însuți.

Dacă la 20 de ani îţi doreai copii, o casă, un apartament şi întotdeauna totul împreună, astăzi probabil îţi dorești altceva.

6. Banii

Un subiect extrem de indecent și delicat, dar foarte important.

Pentru început decideți dacă sunteți gata să vorbiți despre bani sau “discuțiile despre bani omoară adevărata dragoste”? Și din nou, consultați-vă cu voi înșivă, ce înseamnă să recunoașteți existența banilor într-o relație. Și apoi gândiți-vă la ceea ce este vital. La o vârsta înaintată şi în sensul financiar totul este diferit, decât în tinerețe. Deja avem ceva și deseori așteptăm în acest sens ceva şi de la partener.

Ce anume? Cine plătește pentru cafea? Cine suportă cheltuielile de bază? Ce venit ar trebui să aibă partenerul? Și dacă i se întâmplă ceva? Veți avea o casă comună? Dacă procurați un apartament, atunci cine îl va moșteni? Pretinzi la averea dobândită anterior? Şi eşti gata să pretindă la averea ta?

7. Nu comparați 

Comparația este un lucru distrugător pentru relație. Atunci când suntem comparați cu foştii parteneri, se încalcă unicitatea relației pe care o avem astăzi. Suntem împreună azi și acum, acest lucru nu a fost înainte și nu se va întâmpla mai târziu. Evitarea comparațiilor este importantă nu numai verbal, ci și în minte. Învățați o frază magică “Asta este o altă relație”. Ea este diferită. Să-ţi amintești că asta este o altă persoană, o altă familie și, cel mai important, tu ești complet diferit(ă).

Sursa