Făcând bine, nu aștepta acelaşi lucru în schimb: 8 Reguli de Aur pentru a trăi în armonie cu ceilalţi

Pentru a menține relații bune cu ceilalți, este necesar să respectăm anumite reguli de comunicare. Să analizăm 8 reguli de aur ale comunicării:

1.Făcând bine, nu aștepta bine.

Nu aștepta ca oamenii din jur să te iubească, să te respecte. Învață să obții plăcere din faptul că tu ești cel care oferă şi faci bine atunci când îţi dorești tu să o faci, nu când ești forțat.

“Binecuvântat este cel care nu așteaptă nimic, pentru că el nu va fi niciodată dezamăgit”

2. Nu acumula supărările – acestea costă scump. 

Este important să înveți să ierţi. Nu ceilalți au nevoie de asta, ci tu, în primul rând.

3. Nu te supăra pe copii, pentru că nu te înțeleg

Ca să te înțeleagă, ei trebuie să parcurgă același drum de viaţă. Între voi este o distanţă mare de timp. Așa a fost și așa va fi. Problema părinților și copiilor – este veșnica problemă.

4. Nu critica

“Critica este inutilă, deoarece forțează omul să se apere și de regulă, el încearcă să se justifice. Critica este periculoasă pentru că afectează sentimentul de auto-valoare și provoacă supărare.” (D. Carnegie).

5. Evită certurile

Oricum nu vei dovedi nimănui nimic. Fiecare rămâne cu opinia lui. Celălalt nu te va putea înțelege, întrucât el are altă experienţă de viaţă.

“În viaţă există un singur mod de a învinge într-o dispută – să o eviţi” (D. Carnegie)

6. Nu impune trecutul tău altora, dacă nu ţi se cere acest lucru.

Orice acțiune impusă, chiar şi iubirea – este agresivitate.

7. Evaluând comportamentul altei persoane, încearcă să ţii cont de situație și circumstanțe.

Imaginea pozitivă a “Eu-lui” nostru, se datorează în mare măsură faptului că ne putem ierta pentru comportamentul necorespunzător, referindu-ne la situația și împrejurările nefavorabile, dar nu-l iertăm pe celălalt, construindu-i întregul portret pe baza unei situații și circumstanțe specifice.

8. Nu cere şi nu aștepta de la alții să fie asemănători cu tine.

Există diferite “tipuri” de oameni, care se deosebesc prin diferite niveluri de conștiință și conștiință de sine. Aceste diferențe între oameni sunt aceleași ca și între diferite specii de animale (furnică, elefant, maimuță, etc.). Dar chiar și printre oamenii de aceeași specie, există diferențe individuale. De aceea, nu fi surprins de diferența dintre gânduri, acțiuni, motive și valori. Încearcă să accepți oamenii așa cum sunt.

Sursa