7 adevăruri pe care le conștientizezi odată ce înaintezi în vârstă

În copilărie visăm să creștem cât mai repede. Pentru a putea lua decizii singuri, a putea alege, a nu mai cere permisiunea. Însă cu timpul, realizezi că viaţa treptat își pierde farmecul şi nu este atât de lipsită de griji. Acestea sunt primele semne că devii un om matur. Şi dacă acum citești aceste rânduri şi nu înțelegi despre ce este vorba, atunci maturizarea ta încă nu a venit.

1. Nu există dreptate

Te poţi convinge la nesfârșit de teoria bumerangului, care neapărat va veni şi-i va pedepsi pe cei răi. În realitate asta nu se va întâmpla. Nimeni nu ne va compensa supărările şi daunele – Universul nu are un departament de asigurări. După linia neagră nu va urma neapărat una albă. Nu există niciun echilibru, armonie și nici răsplată. Unii sunt mai norocoși, alţii mai puţin norocoși. Și asta nu depinde de tine.

2. Te ai doar pe tine

În diferite perioade ale vieții alături de tine vor fi oameni care te iubesc. Printre ei neapărat vor fi cei în care vei putea avea încredere, pe care te vei putea baza, în a căror devotament vei crede. Și, în niciun caz să nu renunți la aceste atașamente. Da, în situații diferite, toți acești oameni te pot ajuta, îţi pot dărui fericire sau îţi vor îmbogăți viața. Însă ei pot coti şi pe alt drum, își pot da inima altor persoane, pot alege pe altcineva pentru a-i încredința secretele. Și nu poți fi supărat pe ei. Tu, la fel, poţi merge pe drumul tău. Şi acest lucru e minunat. Pentru că orice intersecție de drumuri – este un nou orizont.

3. Toţi oamenii sunt diferiţi

Nu există un concept universal despre omul bun și rău, cu excepția domeniului de aplicare a codurilor și legislației. Restul – e doar o părere personală, nimic mai mult. Când te maturizezi, înțelegeți că nu trebuie să judeci pe nimeni, lumea nu are nevoie de evaluarea ta. Nu-ți place o persoană? Pleacă, mergi pe drumul tău. Nu eşti pe placul cuiva? Lasă-l să meargă pe drumul lui. Astfel viața devine mult mai ușoară.

4. Toţi oamenii îşi doresc să fie fericiţi

Şi nu doar îşi doresc, ci fac pentru asta tot ce le stă în puteri. Adică, fiecare om luând o decizie sau făcând o alegere, întotdeauna o face pentru propriul beneficiu. Mama liniștește copilul care plânge, pentru că îi frânge inima sau îi creează disconfort. Soţia îi face soțului mâncare, pentru că îi este mai plăcut să trăiască alături de un soţ sătul şi mulțumit. Hoțul fură din magazin, pentru că posesia de moment a unei bogății materiale îl face fericit, în ciuda riscului de a fi prins.  Tot ce face fiecare om în fiecare minut, are drept scop obținerea fericirii proprii.

5. Vor supraviețui doar egoiștii

O persoană egoistă care respectă legea este un membru ideal al societății. Nu face alte daune semnificative celorlalți, dar își servește interesele și continuă să-și îmbunătățească viața. Ce înseamnă asta? Înseamnă că marele Cehov ar fi încântat de realizarea ideii sale “toată lumea își îngrijește grădina sa”. În general, egoismul este în beneficiul societății, pentru că fericirea forțată a altora garantat va duce la conflicte, pentru că: vezi punctul trei. Iar sacrificiul de sine duce la traume psihologice și la funcționarea inadecvată a individului. O persoană fericită și mulțumită aduce mult mai multă bucurie și bunătate în această lume. Cel mai important lucru este să vă amintiți de punctul doi – și să vă faceți bine în primul rând voi singuri.

6. Viaţa cu timpul devine mai bună

În ciuda tuturor lucrurilor, nu dorești să te întorci la 18 ani. Apreciezi experiența de viață și anii trăiți mai mult decât pielea netedă și lipsa grijilor. Înțelegeți că toată viața este o mare aventură și dacă elimini obstacolele și greșelile din ea, nu vei mai fi tu, ci o păpușă de ceară. Vezi mai mult, observi mai mult, totul e mai interesant, încerci lucruri noi, te uiţi mai puţin la alții și eşti mai deschis la experimente. Riști – pentru că știi că te vei ridica, chiar dacă vei cădea. Ai căzut de atâtea ori! Nu-ţi este frică să fii singur, pentru că ai mai rămas – şi nu e ceva groaznic. Acesta este cel mai important lucru.

7. Toţi vom muri

Dacă în tinerețe acest gând îţi provoacă frică sau respingere, atunci la maturitate nu te mai sperie ceea ce este evident. Dimpotrivă, asta dă naștere voinței de a trăi. Pasiune pentru viaţă. În fiecare an trăiești data morții tale, e adevărat. La un moment dat, elimini acest gând din conștiință, pentru că o persoană nu este doar muritoare, ci muritoare brusc. Și dacă te gândești la asta în fiecare zi, vei înnebuni. Începi pur şi simplu să trăiești. Astăzi e soare. Plouă. Pantofii sunt confortabili. Filmul e amuzant. Pisica este moale şi caldă. Fiul are o notă rea. E doar viaţa. Şi nu este atât de lungă cât ne-am dori, de aceea e prostesc sa nu obții plăcere din ea.

Sursa