5 tipuri de oameni toxici pe care trebuie să-i evitaţi

Cum să înțelegem că omul ne “trage la fund”? Foarte ușor: dacă suntem înconjurați numai de oameni pozitivi și luminoși, atunci şi noi vom fi așa. Însă dacă în jurul nostru sunt doar oameni pesimiști, narcisiști și intriganți, vom observa că relațiile noastre cu lumea se înrăutățesc. Soluția este simplă: trebuie de îndepărtat din viața noastră oamenii care ne aduc astfel de neplăceri.

Iată 5 tipuri de oameni toxici, pe care trebuie să-i evitaţi:

1. Oamenii bârfitori

Comunicând cu un bârfitor, îți sapi propriul mormânt. Poate că este tentant: mai afli zvonurile despre colegi sau prieteni. Dar să știi: dacă omul bârfitor vorbește despre cineva pe la spate, atunci va face același lucru despre tine. Când oamenii te văd alături de un om cu reputația de bârfitor, ei se gândesc același lucru despre tine.

2. Oamenii manipulatori

Cu cât comunici mai mult cu oamenii manipulatori, cu atât mai mult te afli sub influența lor. Încă n-ai avut sentimentul că nu-ți controlezi viața? Manipulatorul știe cel mai bine cum să trăiești. El ţi-a studiat toate punctele dureroase și lovește acolo, văzând o mică rezistență. Manipulatorul poate avea putere asupra ta, poate cere supunere sau se poate ascunde sub masca victimei, făcându-te să te simți mereu vinovat(ă).

3. Oamenii care judecă

Acest om nu vede la sine nici un cusur, iar la tine va observa orice imperfecțiune. El niciodată nu va încerca să se pună în locul tău. Treaba lui – este să judece ce ai făcut şi ce nu ai făcut. Asta se poate manifesta în critică permanentă și identificarea greșelilor. Cu cât eşti mai aproape de astfel de oameni, cu atât mai mult te adâncești în depresie și respectul tău de sine suferă foarte mult. O astfel de persoană te face timid(ă) și nesigur(ă), forțându-te să trăiești cu frică: “Şi dacă nu-i place?”, “Și dacă fac din nou ceva rău?”

4. Oamenii care exagerează

Acești oameni nu cunosc mijlocul de aur. Ei tind să facă din țânțar armăsar și mereu operează cu afirmații precum “Întotdeauna tu…”, “Niciodată nu …”. Orice problemă pentru ei este sfârșitul lumii și dacă nu împărtășești panica lor, înseamnă că e un nimeni pentru tine. Ei niciodată nu sunt liniștiți. Mereu îi îngrijorează ceva, trăiesc pe un vulcan și e foarte dificil să fii fericit(ă) cu o astfel de persoană. Cel puțin, până când nu se va cunoaște pe sine.

5. Oamenii care se plâng

Acest tip de oameni toxici sunt foarte emoționali, dar nu le pasă absolut deloc de ceea ce simt alţii. Vorbesc doar despre problemele lor, prezentându-le astfel încât începi să simți că acestea sunt și problemele tale. Şi când îi propui să rezolve problema într-un fel sau altul, va privi ajutorul tău ostil: el doar a încercat şi nimic nu l-a ajutat.

Ţineţi minte: aveţi doar o viaţă şi nu merită să o pierdeți pentru oamenii care vă fură o bună parte din potențialul vostru. Înconjurați-vă de oameni interesanți şi deștepți cu inteligenţă emoțională dezvoltată şi astfel vă veți simți mult mai fericiți.

Sursa