10 semne ale unui om nesigur, cu care nu ar trebui să construieşti o relație

Psihologii americani Henry Cloud și John Townsend, autorii cărţii “Oamenii siguri”, au examinat principiile comportamentului partenerilor de încredere și celor în care nu poţi avea încredere. Iată 10 semne ale persoanelor nesigure, cu care psihologii nu recomandă să construiți relații.

1. Ei nu-şi recunosc slăbiciunile

Capacitatea de a comunica de la egal la egal şi a fi deschis – sunt calități importante ale partenerilor. Însă oamenii nesiguri doresc să pară, nu să fie. Ei îşi vor ascunde neajunsurile și nu le observa cu încăpățânare, chiar și atunci când li se indică aceste imperfecțiuni. În loc să lucreze asupra lor, ei preferă să închidă ochii la ele.

2. Sunt religioşi, dar nu spirituali

Dacă un om se agaţă de religie, crezând că doar asta îi va rezolva problemele, mai bine ţine-te departe de el. Partenerul trebuie să se bazeze în primul rând pe sine, iar apoi pe ajutorul lui dumnezeu.

3. Nu vor să-și asume responsabilitatea

Apărarea este cel mai bun atac, cred oamenii nesiguri. Nu sunt încrezători în ei înșiși și orice critică le slăbește echilibrul, deja instabil. Ei nu-și vor asuma responsabilitatea pentru comportamentul greșit, dimpotrivă, acești oameni folosesc diferite tehnici de manipulare (de exemplu, gaslight ) pentru a ieşi uscaţi din apă.

4. Sunt încrezuți

Modestia – nu este despre ei. Oamenii în care nu poţi avea încredere iubesc să fie în centrul atenției, uneori chiar atribuindu-şi merite străine. De aceea, încearcă să transforme orice petrecere, inclusiv şi cea care nu este în onoarea lor, în beneficiul lor.

5. Nu-şi cer iertare

Chiar dacă o să-şi ceară iertare, o s-o facă fără mare entuziasm. Mai mult decât atât, după asta comportamentul lor nu se schimbă.

6. Se agaţă de toate lucrurile mărunte

Oamenii nesiguri sunt nefericiţi, de aceea îşi varsă furia pe cei din jurul lor. Orice greşeală mică a partenerului îi scoate din fire.

7. Se lingușesc

Şi fac acest lucru atât de fals, încât şi cea mai naivă persoană poate observa sensul ascuns. Când omul este concentrat pe sine, emoţional devine surd, de aceea orice manifestare a emoțiilor pozitive devine simulată. Empatia – nu este despre ei.

8. Cer încredere

Imediat şi pentru totdeauna. Şi nu contează că abia ai cunoscut acest om şi încă nu a reușit să-ţi câștige încrederea. El doar e atât de minunat, trebuie să-l iubești şi să-l respecți, iar neîncrederea îl supără extrem de mult. Şi îl înfurie.

9. Ei mint

Oamenii nesiguri mint, uneori astfel încât nici ei  nu cred în minciunile lor. Ei consideră că interesele lor sunt mai presus de orice, iar dacă trebuie să mintă pentru “o cauză nobilă”, vor face asta fără ezitare.

10. Nu se schimbă, nu devin mai buni

Din păcate, obiceiul de a da vina pe alţii şi refuzul de a se schimba în partea bună împiedică creșterea personală şi ţin omul la același nivel emoţional pe parcursul întregii vieți.

Dacă persoana apropiată manifestă astfel de calități, atunci într-o relaţie de lungă durată poţi deveni victima jocurilor şi minciunilor. Atenţie foarte mare cu astfel de oameni, mai bine căutaţi pe cineva care într-adevăr vă merită.

Sursa