10 principii de educație ale celebrului educator Janusz Korczak, pe care merită să le cunoască toți părinții

Janusz Korczak –  a fost un medic pediatru şi pedagog polonez, evreu de naționalitate, scriitor publicist şi activist social care a refuzat să-şi salveze viaţa de 3 ori.
Prima dată s-a întâmplat atunci când Janusz a decis să nu emigreze în Palestina, înainte de ocuparea Poloniei, pentru a nu părăsi “Casa orfanilor” în ajunul acestor evenimente teribile. A doua oară – când a refuzat să părăsească ghetoul din Varșovia. Şi a treia oară când toți locuitorii “Casei orfanilor” se urcaseră deja în tren, pentru a fi trimiși în lagăr. Un ofițer s-a apropiat de Korczak și l-a întrebat:

– Dvs. aţi scris “Regele Mateias” ? Am citit această carte ca un copil. O carte foarte bună. Sunteți liber.
– Și copiii?
– Copiii vor pleca. Dar Dvs. puteți părăsi vagonul.
– Te înșeli. Nu pot să fac asta. Nu toți oamenii sunt ticăloși.

Câteva zile mai târziu, în lagărul de concentrare Treblinka, el, împreună cu copiii din “Casa orfanilor” au intrat în camera de gazare. În drum spre moarte, Korczak ținea în brațe doi dintre cei mai mici copii și le povestea un basm, iar ei nu bănuiau nimic.

Acest om uimitor a creat 10 principii de educație, pe care merită să le cunoască toți părinții:

1. Nu aștepta ca fiul sau fiica ta să fie ca tine sau aşa cum îți dorești tu. Ajută-ţi copilul să devină el însuși.

2. Nu cere de la copil răsplată pentru tot ce ai făcut pentru el. I-ai dat viata, cum te poate răsplăti? El va dărui viață altui om, iar asta este o lege ireversibilă de recunoștință.

3. Nu vărsa pe copil supărările tale, pentru ca la bătrânețe să nu mănânci pâine amară. Ce semeni, aceea vei culege. 

4. Nu trata problemele copilului cu superioritate. Viaţa îi este dată fiecăruia după puteri şi fii sigur – pentru el viaţa este chiar mai grea, pentru că nu are experiență.

5. Nu-l umili.

6. Nu uita că cele mai importante întâlniri ale omului, sunt întâlnirile cu copiii. Acordă-le mai multă atenție – nu poţi ști niciodată pe cine întâlnești în copil.

7. Nu te chinui dacă nu poţi să faci ceva pentru copilul tău. Ţine minte: pentru copil nu s-a făcut suficient, dacă nu s-a făcut tot posibilul. 

8. Copilul nu este un tiran care va prelua controlul asupra vieții tale, nu este doar carne şi sânge. El este acea cană prețioasă pe care Viaţa ţi-a oferit-o pentru a păstra şi dezvolta focul creativ din ea. Este iubirea nelimitată a mamei și a tatălui la care va crește nu “al nostru” sau “al meu”, ci un suflet.

9. Fii capabil să iubești un copil străin. Niciodată nu-i fă unui copil străin ceea ce nu ai vrea să i se facă fiului sau fiicei tale.

10. Iubește-ţi copilul oricare ar fi – lipsit de talent, ghinionist, adult. Vorbind cu el bucură-te, fiindcă un copil e sărbătoare atât timp cât e cu tine. 

Sursa