Evitarea – o formă de abuz emoţional folosită de narcisiști în relații. Iată ce efecte are asupra victimei.

În comunicarea umană, este foarte importantă senzația de participare. Pentru a experimenta fericirea din intimitate, oamenii trebuie să se simtă conectați unul cu celălalt. Acest lucru este important chiar și pentru introvertiți, care se bucură de singurătate mai mult decât alți oameni.

Potrivit ierarhiei nevoilor lui Maslow, nevoia de a da și a primi recunoaștere este o nevoie de bază, la fel ca și nevoia de hrană, apă și securitate. În realitate, această nevoie poate fi atât de puternică, încât necesitățile de hrană și securitate vor trece pe planul secund.

Psihologii consideră EVITAREA o formă de abuz.

Este o formă răspândită de abuz moral, pe care o folosesc narcisiștii: astfel ei “se deconectează” de victimele lor, nu vorbesc cu ele mult timp. Zile sau săptămâni ţin victima într-o stare de incertitudine constantă, iar ea în tot acest timp, se simte izolată și respinsă și chiar se poate îmbolnăvi fizic. Reacțiile corporale la abuzul moral sunt reale: dureri de cap, dureri de stomac și tulburări ale tractului digestiv.

Când partenerul narcisist te ignoră, te evită și te supune ostracismului – este mai distructiv și mai dureros, decât dacă te-ar umili verbal. Întrucât acest tip de abuz este mai greu de recunoscut, este şi mult mai dificil de evitat.

Disperarea cauzată de evitarea tăcută, depinde de intensitatea ignorării. Creierul produce o reacție de durere, care determină victima să se simtă singură și abandonată. Drept urmare, scade stima de sine, iar victima începe să creadă că nu este demnă de partenerul ei. Este o lovitură gravă a bunăstării. Evitarea poate provoca chiar stări critice și daune ireparabile psihicului victimei.

Narcisistul folosește evitarea tăcută ca o măsură agresivă de control și pedeapsă, pentru acțiunile partenerului său; forma sadică a “pauzei în relație” prin respingerea victimei – toate acestea au ca scop motivarea victimei la un comportament avantajos narcisistului. Este o formă extremă de depreciere, scopul este de a naște în victimă sentimente de nemulțumire, singurătate, respingere, invizibilitate. Impactul negativ al acestei forme de abuz include:

– nivelul emoţional –  deoarece evitarea tăcută este o formă de dispreț social, aceasta provoacă un spectru de emoții negative: sentimentul de frustrare, o furie intensă și, în cele din urmă, supunerea și disperarea.

– nivelul psihologic – respectul de sine scăzut, un sentiment de pierdere și frustrare, creșterea stresului și pierderea controlului.

– nivelul comportamental – frica constantă de perspectiva unei evitări tăcute aruncă o umbră de neîncredere asupra vieții tale, începi să cauţi în interior: oare fac ceea ce trebuie? Am dreptate? Încerci să eviți schimbările care fac din tine o persoană care nu mai ești tu.

Exemple de evitare tăcută:

– Te apropii de el pentru a vorbi despre ceea ce te preocupă, iar el continuă să citească ziarul;

– Îi pui narcisistului o întrebare, iar el se comportă de parcă nu te aude, chiar dacă repeți întrebarea a doua sau a treia oară;

– Vă certați. Dintr-o dată, el îşi face valiza și pleacă o lună, fără să-ţi permită să-l contactezi, ignorând mesajele pe care i le trimiți.

Dacă partenerul tău folosește această formă de abuz emoţional, pentru a te face să-i îndeplinești cerințele, te poţi folosi de evitarea lui pentru a rupe relația, iar asta îţi va întoarce controlul pierdut.

Sursa