10 semne care te vor ajuta să recunoști un bărbat tiran

Multe femei și chiar bărbați, au fost abuzați emoţional şi fizic în relații, însă mulți dintre ei nici n-au realizat imediat acest lucru. Cei care comit violenţa, la început par a fi oameni foarte buni şi însăși actul de violență (în special emoțională) nu este întotdeauna evident. Mulți oameni rămân cu agresorii lor mulți ani, înainte de a înțelege cine sunt ei cu adevărat. Prin urmare, este foarte important să cunoști unele semne ale acestor oameni –  agresori emoționali şi fizici sau tirani.

1. Te va izola

Tiranul va încerca să-ţi limiteze timpul de comunicare cu prietenii şi rudele sau te va întoarce împotriva lor, pentru a obține controlul absolut asupra ta.

2. Este gelos

Tiranii deseori sunt posesivi. Ei sunt geloși chiar şi atunci când nu-i dai motive. Gelozia lui poate fi îndreptată spre iubitul tău fictiv sau spre prietenii care te ţin departe de el.

3. Este preocupat de relațiile tale.

Uneori, într-o încercare de a te izola sau de a părea un tip bun, tiranul îşi va exprima îngrijorarea despre modul în care te tratează alte persoane și dacă acestea au o influență bună asupra ta. Un astfel de comportament poate părea iubire sau grijă, însă el are beneficii din asta.

4. Îți ceri scuze des, deși nu ai făcut nimic greșit.

Agresorii emoționali îți pot transforma plângerile în acuzații împotriva ta. Şi ca urmare tu îţi vei cere iertare, supunându-te manipulărilor lui.

5. Te învinuiește pentru comportamentul său

Tiranul își poate justifica violența prin faptul că tu ai meritat asta. Este un maestru al manipulării și chiar poate aduce motive aparent logice de ce ești vinovată pentru furia, cruzimea sau comportamentul lui. Un partener care nu își asumă responsabilitatea pentru acțiunile sale, nu este cel care poate construi relații sănătoase.

6. Îţi verifică telefonul.

Pentru a avea control complet asupra ta, tiranul îţi poate citi corespondența, poate verifica conturile tale sau îţi va propune să aveți o pagină comună.

7. Îți spune ce să faci.

Unde să mergi, ce să mânânci, cu cine să mergi, ce să faci cu viața ta… Nu este un lucru normal.

8. Te critică

Există critică sănătoată şi atunci când omul te umilește pentru caracterul, exteriorul sau personalitatea ta.

9. Te amenință fizic.

Nu accepta fraza “Te omor”, ca pe o izbucnire de furie. Chiar dacă nu ajunge la violenţă fizică, ea este amenințare și violență emoțională.

10. Ți-e teamă să spui ceva în plus.

Victimele violenței domestice se tem adesea să facă sau să spună ceva, pentru că nu știu ce reacție va avea partenerul, în ce moment va exploda. Toţi merităm relații în care să ne putem simți în siguranță.

Sursa