Iritarea şi Furia circulă prin corp şi ne afectează anumite organe. Iată cum poate fi atenuată dauna acestor emoții

Furia și iritarea sunt cauza numeroaselor boli. Conform medicinei tradiționale chinezești, emoțiile se nasc în inimă. Furia și iritarea nu fac excepție. Pe meridianul inimii, energia iritației se răspândește în meridianele vecine, pătrunzând în toate organele.

Inima se referă la elementul Foc, plămânii la elementul Metal. Focul înfrânge metalul – conform teoriei Wu – xing “Cinci elemente”. Energia iritării poate pătrunde în plămâni şi dacă nu este înlăturată la timp din organ, poate provoca acumularea lichidului în cavitatea pleurală și aceasta este deja o amenințare directă la viața omului.

Plămânii se referă la elementul Metal, ficatul – la elementul Lemn. Metalul înfrânge Lemnul. Energia iritării, prin canale trece spre ficat, care este principalul organ de reproducere a energiei şi capabil să țină lovitura provocată de iritare. Ficatul devine punctul final al călătoriei energiei iritării.

Cum poate fi atenuată dauna emoțiilor negative

O criză de furie şi iritate poate afecta ficatul. Mânia reținută – splina. Furia disipată – intestinul. În cazul în care nivelul de energie este scăzut, furia poate duce la acumularea lichidului în cavitatea pleurală. De fapt, orice iritare inevitabil lovește organele interne. Însă omul nu poate evita izbucnirea emoțională. Ar trebui să analizăm modul în care experimentăm furia și iritarea, și să încercăm să atenuăm efectele negative ale acestor sentimente.

Imaginează-ţi că ai în piept multe vase mici şi în fiecare dintre ele se acumulează emoțiile negative, legate de o anumită persoană din jurul tău. Obiectul nemulțumirii şi iritării, de regulă, este cineva din cei apropiați sau prieteni. Când această persoană ne provoacă iritare, dar nu o putem manifesta, atunci o turnăm în vas. Azi un pic, mâine un pic şi într-o bună zi vasul se umple. În acest moment nu ne mai putem reține. Furia izbucnește şi motivul ei nu este ultima picătură, ci toată iritarea acumulată într-o perioadă lungă de timp.

Cel mai probabil, obiectul iritației noastre va fi uimit de această reacție atât de violentă.  Și noi înșine, dând libertate iritației, de multe ori nu ne putem aminti nici măcar ce a cauzat explozia emoțională.

Înainte copiii erau învățați să închidă ochii la micile momente enervante, să nu observe lucrurile neplăcute. Însă toate problemele mărunte pot fi uşor soluționate prin discuții. Așa ne vom proteja ficatul de daunele provocate de furie. O conversație sinceră, ne poate ajuta să golim vasul cu iritare.

Dacă vom învăța să nu acumulăm iritarea, ci să golim vasele la timp, atunci vom face un pas mare spre prevenirea apariției bolilor grave. Pentru asta trebuie să aveți grijă de crearea unui climat sănătos în familie și în echipă, bunăvoință, deschidere, oportunitatea de a discuta momentele neplăcute. Acest lucru este deosebit de important şi în relația soților. Dacă nu reușiți să evitați iritarea, indiferent dacă este deschisă sau ascunsă profund în interior, asta inevitabil va duce la intensificarea Focului în ficat.

Aici vă pot recomanda masajul punctului Tai-chong al ficatului sau o baie fierbinte a picioarelor. Acest lucru vă poate ajuta să eliminați energia iritării din ficat. Oamenilor iritabili, le recomand să facă în fiecare seară una din aceste proceduri, acest lucru va împiedica intensificarea focului în ficat, care la rândul său, nu numai că va diminua dauna organismului, dar vă va ajuta să fiţi mai puțin iritabili în viitor.

Sursa