De ce înșală bărbații şi cum poţi evita infidelitatea. Ţine cont de sfaturile psihologului!

Înainte de a discuta această problemă importantă și dureroasă, vreau să vă spun că indiferent de modul în care te comporți, responsabilitatea pentru infidelitate întotdeauna îi revine celui care a luat decizia să înșele, indiferent de cum se simte el/ea în această relație. Nu există instrucțiuni universale despre cum poţi evita infidelitatea și în orice cuplu toate situațiile sunt unice. Dar să privim câteva exemple.

De ce înșală bărbatul

1. Bărbatul iubeşte să cucerească femeile. Atunci când poate cuceri o femeie interesantă – el îşi satisface narcisismul şi imediat se gândeşte: “Sunt frumos, pot.” Criza vârstei de mijloc, probleme la locul de muncă, schimbări în aspectul exterior și sănătate – toți acești factori afectează stima de sine. Iar infidelitatea este o modalitate de a o mări, pentru a-şi dovedi sie și lumii: “Încă mai pot!”

2. Femeia a încetat să mai fie interesantă pentru bărbat, a devenit plictisitoare, neatractivă, a încetat să se îngrijească şi să se dezvolte.

3. Bărbatul nu este capabil să fie într-o relație apropiată. Infidelitatea este problema multor bărbați contra-dependenți. Ea apare din cauza prezenței excesive a părinților în viaţa copilului – control total. Atunci relațiile apropiate i se asociază cu lipsa de libertate şi el încearcă să fugă. Cel de-al doilea caz, este atunci când prezența părinților în viața copilului a fost foarte haotică. Copilul simte durere, iar în viaţa adultă va simți frica să-şi piardă partenerul şi teama că în această relație va fi absorbit. De aceea, când relația devine apropiată, el preferă să scape, uneori prin infidelitate.

4. Bărbatul nu se teme de responsabilitate și consecințele acțiunilor sale. Dacă relația cu femeia nu este importantă sau el înțelege că va fi iertat și toate nemulțumirile vor fi uitate, atunci el va înşela. În astfel de relații, unde femeia iartă totul, ea de cele mai multe ori este dependentă (material sau emoţional).

Ce poți face pentru a împiedica bărbatul să înșele

– Fii interesantă ţie însăți, dezvoltă-te. Când femeia se dezvoltă, ea are ce aduce în relație, are ce împărtăși bărbatului. Când femeia atrage ceva din lumea exterioară, ea devine interesantă.

– Lasă-l să înțeleagă că va trebui să concureze cu alţi bărbaţi. Acest lucru e uşor de făcut: când femeia este interesantă sie însăşi, atunci e atractivă şi pentru alţi bărbați. În acest caz, bărbatul va trebui să o cucerească mereu pentru a-şi satisface partea narcisistă. Având o astfel de femeie, el simte că are un “trofeu” și atunci nu va avea necesitatea să obțină alte “trofee”.

– să nu fii într-o relaţie cu un ratat. Dacă bărbatul are principii morale scăzute, se comportă ca un narcisist sau un fustangiu, atunci trebuie să-l laşi.

– construiți relații de încredere în cuplu. Fă în aşa fel, încât bărbatul să poată împărtăşi cu tine problemele sale, iar tu cu el. Învăţaţi să comunicați unul cu celălalt, să vă împărtăşiţi dorinţele şi secretele. Doar într-o relație echitabilă între bărbat și femeie, apare valoarea reciprocă. Și riscul trădării devine minim.

Sursa