Învaţă să-ţi dezvolți Inteligența Emoțională. Iată 10 Sfaturi Utile!

Inteligenţa emoţională (EQ) – este capacitatea omului de a-și percepe, înțelege, evalua și gestiona emoțiile. Ea afectează comportamentul, deciziile și acțiunile noastre.

Principalele cinci componente ale EQ sunt: conștiința de sine, autoreglarea, motivația, aptitudinile sociale și empatia.

Cum înţelegi că ai un nivel scăzut al EQ?

– adesea, ai sentimentul că alţii nu te înțeleg şi asta te indispune;

– rămâi surprins când alţii se supără pe comentariile tale şi în acest caz, te gândești că ei pun totul la inimă;

– aștepți de la alții lucruri de care eşti capabil singur;

– întotdeauna găsești vinovați, dar nu te învinovățești niciodată;

– te irită când alții așteaptă de la tine să le înțelegi sentimentele;

Spre deosebire de coeficientul de inteligenţă (IQ), care nu se schimbă semnificativ pe parcursul vieții, inteligența emoțională (EQ) poate fi dezvoltată, indiferent de vârstă. Pentru asta este necesar să urmați unele sfaturi care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile emoționale.

1. Înțelegeți-vă emoțiile. 

Învățați să distingeți subtilitățile lor, căutați izvorul de resurse și bucurie.

2. Observați reacțiile emoționale

Fiţi atenţi la ceea ce se întâmplă cu voi și în jurul vostru și încercați să înțelegeți cum să tratați aceste fenomene la nivel emoțional.

3. Ascultați-vă limbajul corpului.

Nu suprimaţi manifestarea fizică a sentimentelor. Niciodată nu vă plângeți, dar recunoașteți sincer că aveţi anumite emoții, chiar dacă acestea sunt dureroase sau traumatice. (Pentru astfel de cazuri, alegeți mai multe discursuri motivaționale a unor “oameni mari”: sportivi preferați, actori, regizori, scriitori, eroii filmelor, etc).

4. Învăţaţi să rămâneți calmi în orice situație şi controlați stresul

Există regula celor 6 secunde – acesta este intervalul de timp între prima reacție emoțională și cea de-a doua, deja gândită. Acest timp ni se oferă pentru a tăcea şi prin asta să nu reușim să facem lucruri rele, ci să ne stăpânim emoțiile şi să reacționăm adecvat. Liderii și managerii de succes dețin exact o astfel de reacție “intelectual-emoțională”.

5. Fiţi deschişi şi prietenoşi în relaţii

Aceste două calități merg mână în mână cu inteligența emoţională.

6. Dezvoltați abilitățile de empatie.

Acest lucru vă va învăța să înțelegeți sentimentele altora și să vă împărtășiți emoțiile cu ei.

7. Învățați să ascultați.

Atât în ​​sens literal, cât și figurativ. Au semnificație nu este doar cuvintele, ci și tonul, expresia, limbajul corpului în momentul vorbirii. Cu un anumit grad de stăpânire, după acești parametri, puteți învăța să distingeți adevărul și minciuna.

8. Fiţi sinceri din punct de vedere emoțional.

Nu răspundeți “excelent” la întrebarea “cum stau lucrurile?”, chiar și din politețe, dacă totul merge prost.

9. Practicați reacțiile dorite.

Nu vă puteți forța să experimentați sau nu anumite emoții, dar puteți decide cum să reacționați la ele. Ai izbucnit pentru ceva nesemnificativ? Fă-ţi o concluzie şi data viitoare ține-te în mâini.

10. Dezvoltați memoria emoțională

Puteți ţine un jurnal special unde veţi scrie reacțiile emoționale. Recitindu-l, vă puteți privi dintr-o parte, puteţi înțelege dacă aţi acționat corect sau nu, puteți corecta comportamentul în viitor.

Inteligența emoțională îl face pe om mai încrezător în dorințele sale. Cei care o posedă sunt mai rezistenți la stres şi se recuperează rapid după el. Şi viața pare mai calmă, dacă aveți un nivel ridicat al inteligenței emoționale.

Sursa.