Descoperă ce temperament are copilul tău, în funcție de comportamentul său

Temperamentul – reprezintă un set de caracteristici înnăscute ale omului, care se manifestă în mișcările, ritmul vorbirii, emoționalitatea și mobilitatea lui. Temperamentul nu poate fi schimbat. De el depinde atitudinea copilului față de lumea înconjurătoare, inclusiv, faţă de părinți. Încă de la naștere puteți observa tipul de temperament al copilului. Acest lucru vă poate ajuta să construiți strategii de coexistență (va fi mai ușor să înțelegeți copilul și să negociați cu el, iar el va simți că este înțeles, va fi mai puțin nervos și capricios).

Există 4 tipuri de temperament.

1. Coleric

Acest copil “izbucnește” uşor, e greu să-l liniștești. Este energic, neliniștit, agitat, iritabil, impresionabil, dezechilibrat și foarte sensibil. Un copil coleric nu va tolera niciun disconfort în tăcere. El, mai mult decât alții, are nevoie de prezența mamei și de contactul tactil cu ea. Educarea unui astfel de copil necesită răbdare și mult calm din partea părinților.

Copilul nu trebuie criticat pentru activitatea excesivă. Încercați să-i oferiți posibilitatea de a-şi realiza energia – plimbați-vă cât mai mult împreună, faceți gimnastică, încercați să-l distrageți cu diferite jocuri de dezvoltare etc. Majoritatea colericilor întâmpină dificultăți atunci când trebuie să adoarmă, de aceea este necesar de dezvoltat anumite ritualuri, care îl vor ajuta să se calmeze. Înainte de somn evitați comunicarea intensă și activitatea excesivă.

2. Sangvinic

Un copil activ și curios, care spre deosebire de cel coleric, are un caracter vesel și echilibrat. Un astfel de copil se obișnuiește ușor cu oameni și situațiile noi. Iubește jocurile, ocupațiile noi şi se adaptează cu ușurință. Însă acești copii sunt foarte activi şi le fac multe probleme părinților. Atunci când micuţul începe să se târască și apoi să meargă, nu va putea fi lăsat nesupravegheat. Dacă ai un copil sangvinic, va trebui să înveți să faci treburile casnice şi în același timp să distrezi copilul. Deoarece este foarte activ, va fi dificil să-i faci un regim, de multe ori nu termină de mâncat și nu doarme suficient. Obișnuind copilul cu regimul, fiţi mai toleranți și nu-l forțați să trăiască după grafic.

3. Melancolic

Sunt copii foarte sensibili, care fac faţă cu greu provocărilor vieții. Adesea au dispoziție proastă şi plâng fără motiv. De obicei, bebelușii melancolici adaugă puțin în greutate şi se trezesc des noaptea. La zâmbetul tău reacționează pasiv, se sperie ușor, trece greu peste despărțirile de mama și nu-i place să fie departe de casă. Educând un melancolic, nu trebuie să uitați de hipersensibilitatea lui. Astfel de copii depășesc greu orice critică, cuvânt sau eveniment neplăcut. Un copil melancolic are nevoie de o atmosferă liniștită în casă, afecțiune maternă, contact tactil constant și laudă. Nu aplicați forța și nu fiţi dur cu un astfel de copil. Melancolicii obosesc repede, de aceea e mai bine să fie protejați de televizor, sunete puternice și prea multe impresii. Ei ar trebui să crească înconjurați de confortul casei și grija mamei.

4. Flegmatic

Sunt copii sedentari, echilibrați, răbdători și foarte calmi. Iubesc foarte mult somnul – în primele luni de viaţă dorm ore întregi. Pe măsură ce crește, bebelușul se va juca calm, fără a avea nevoie de multă atenție, va plânge rar. Caracterul flegmatic are atât părți pozitive, cât şi negative. Un astfel de copil necesită puțină atenție, dar va trebui să-l “agiți” mereu. Va trebui să susții în el interesul pentru lumea înconjurătoare. În acest caz, nu aștepta că va manifesta entuziasm. Astfel de copii au nevoie de laudă și încurajare constantă.

Temperamentul copilului este imposibil de schimbat. Nu uitați acest lucru și construiți viaţa micuţului ținând cont de caracteristicile lui. Acest lucru vă va ajuta să creșteți un copil sănătos, fericit și prosper din punct de vedere psihologic.

Sursa