Util pentru părinţi: 15 abilităţi importante pe care ar trebui să le posede orice adolescent

Stăpânind noi abilități și aplicându-le independent în practică, adolescentul își creşte respectul de sine și este pregătit pentru viaţa adultă. Însă pregătirea pentru independență nu ar trebui să înceapă la vârsta de 14 ani! Deja la trei ani copilul se poate îmbrăca singur, iar la 9 ani își poate împacheta valiza pentru a merge la tabăra de vară. Ei bine, de la adolescenți, cerințele sunt mult mai mari!

Iată 15 abilități utile pe care ar trebui să le posede copilul dvs. la vârsta adolescenței.

1. Să se trezească singur

În primul rând, depinde de regimul corect și de motivarea înaltă. Dacă un adolescent se duce la culcare la timp și este interesat de viitoarea activitate, nu va pierde niciodată timpul prețios pentru o trezire îndelungată. Amintiți-vă la cât a sărit din pat când era ziua lui de naștere!

2. Igiena personală

Adolescentul trebuie să aibă grijă de sine şi de corpul său. Aici se includ: curățarea dinților, dușul zilnic, îngrijirea părului și altor părți ale corpului. În plus, învață-l să folosească deodorantul.

3. Să aibă grijă de aspectul exterior

Permite-i adolescentului să-și cumpere singur hainele, selectându-le pentru un anumit caz. La frizerie, de asemenea, trebuie să mergă singur.

4. Să-şi spele hainele

La vârsta de 12-14 ani, copiii sunt destul de capabili să scoată hainele murdare din coș, să le sorteze după culori și apoi să le încarce în mașina de spălat. De asemenea, adolescentul trebuie să-și poată spăla manual lenjeria și șosetele.

5. Să gătească bucate simple

Învățați copilul să gătească feluri simple de mâncare. Lăsați-l singur să fiarbă cerealele pentru micul dejun sau să-şi facă sandwich-uri.

6. Să facă ordine nu doar în camera sa, ci şi în casă.

Această muncă îi stă în puteri adolescentului şi îi va permite să-şi aducă contribuția în viaţa familiei.

7. Să-şi facă temele

Adolescentul trebuie să-şi facă temele fără control şi fără să-i amintiți mereu acest lucru. Poate copilul dvs. va face greșeli, în schimb va fi o muncă sinceră.

8. Să gestioneze corect banii

Părinții trebuie să învețe adolescenții cum să gestioneze corect banii de buzunar. Până la această vârstă copilul trebuie să înțeleagă clar că orice sumă trebuie câștigată. El este perfect capabil să-și monitorizeze veniturile și cheltuielile.

9. Să menţină conversaţii amabile cu adulţii

La această vârstă copilul Dvs. trebuie să poată menţine o conversaţie amabilă cu orice persoană (profesorii, vecinii, prietenii de familie, vânzătorii din magazin). Neapărat explicați-i copilului că această regulă nu se aplică străinilor care insistă să înceapă o conversație. În special dacă alături nu sunt adulți cunoscuți.

10. Să primească oaspeții și să aleagă cadouri 

Un adolescent ar trebui să poată primi prieteni în propria casă și să meargă corect în ospeție. Aceasta include alegerea unui cadou (sau confecționarea lui) ținând cont de preferințele individuale ale destinatarului.

11. Să mulțumească pentru servicii

Învățați adolescentul să mulțumească pentru orice serviciu pe care îl primește. Arătați-i prin propriul exemplu, că trebuie să mulțumească coaforul pentru tunsoare și să lase bacșiș chelnerului. Doar aşa copilul va înțelege că orice muncă merită respect!

12. Să aibă grijă de sănătate

Adolescentul trebuie să facă gimnastică singur. În plus, el trebuie să-și monitorizeze sănătatea, anunțând imediat părinții de orice simptome care îl deranjează sau nu le înţelege.

13. Să se orienteze în localitate

Arătaţi-i copilului drumul spre casă din orice capăt al orașului. Ar trebui să poată folosi orice transport public și hărți în smartphone-ul său și să știe unde și cum este posibil să treacă în siguranță drumul.

14. Să reacţioneze corespunzător situațiilor de urgență

Spuneți-i copilului cum să cheme ambulanța, poliția, pompierii. Arătați-i unde în casă este trusa de prim ajutor, învățați-l să acorde primul ajutor.

15. Să conștientizeze că este responsabil pentru acțiunile sale.

Independența unui adolescent depinde în mare măsură de părinți. Dacă tatăl și mama sunt prea protectori, atunci el va crește un adult dependent. Învățați copiii că pentru toate acțiunile și consecințele lor, în primul rând, răspund ei înșiși.

Toți adolescenții ar trebui să facă aceste 15 lucruri fără să le amintiți constant. În caz contrar, în câțiva ani, ei se vor confrunta cu mari probleme. Nu vă doriţi acest lucru, nu-i așa?

Sursa