Crezi că abordarea şi afirmațiile pozitive îţi aduc doar bine? Iată unde este răul şi capcana lor!

“Cu ce te poate ajuta un psihoterapeut? Te va învăța cum să fii pozitiv în toate privințele și cum să obții plăcere”. Această idee eronată a esenței psihoterapiei poate fi auzită foarte des.

Să ne imaginăm un pahar plin cu apă stătută, pe pereții căruia crește un strat gros de mucegai. Oricât nu ai turna apă curată și proaspătă în acest pahar, nu vei avea niciodată plăcere, doar dezgust.

În mod similar, se întâmplă şi cu emoțiile. Dacă eşti plin de fragmente negative din experiențele trecute, dacă simți durere de fiecare dată când intri în contact cu lumea, care e sensul să-ţi demonstrezi că viața e frumoasă, repetând fraze pozitive și încercând să crezi în ele?

Ce se va întâmpla, având o astfel de abordare?

Probabil o perioadă vei experimenta o creștere de energie și entuziasm. Dar foarte curând, vei descoperi că nu s-au întâmplat progrese semnificative în viață. După euforie vine o dezamăgire nemiloasă. Nimic nu funcționează. Totul e rău. Dar cel mai neplăcut lucru: stima de sine scăzută va scădea și mai mult. Te uiţi pe rețelele de socializare: toată lumea e fericită și mulțumită de viață. Numai la tine totul e rău în continuare. Un sentiment familiar, nu?

Există încă o proprietate neplăcută a pozitivismului. El închide accesul spre sufletul tău, nu te lasă să trăiești o viață plină, să experimentezi o gamă largă de emoții. Încetezi să mai fii sincer. În spatele măștii de plăcere și credință într-un viitor luminos, ascunzi adevăratele experiențe. Încetezi să fii sincer cu tine însuți, aduci falsitate în relațiile cu cei apropiați şi cu lumea din jurul tău. Vei deveni foarte nefericit, în ciuda gândurilor pozitive de care este plină vorbirea ta. Încetezi să fii deschis, interesant și incendiar. Devii fără chip.

Întreaga noastră realitate se bazează pe dualitate, pe coexistența pașnică a opuselor: zi și noapte, lumină și întuneric, respiraţie și expirație. Totul în jur e – polaritate. Același lucru e şi cu emoțiile noastre. Putem experimenta durere și bucurie, frică și mânie, fericire și dor, furie şi încântare, admirație și invidie. Şi aceste emoții pot exista simultan!

Permite-ți să simți diferite emoții, să-ţi cunoști sentimentele și să te bucuri de fiecare moment al vieții, acceptând cu fericire tot ce aduce cu sine. Fiecare moment este o oportunitate. Oportunitatea de a respira, acționa și a te bucura de viață!

Cu cât ploaia este mai puternică, cu atât mai strălucitor e curcubeul! Ascultă-te, folosește toate corzile sufletului tău. Și atunci melodia ta va fi pură și frumoasă, îţi va aduce plăcere ţie şi celor din jurul tău!

Sursa