Nu-ţi fie teamă să te desparţi. Oricine poate fi înlocuit!

Cred că te poți despărți de oricineoricine a încetat să te aprecieze sau să aprecieze relația voastră. Un angajat, o rudă, un prieten, soțul/soția, partenerul de afaceri, clientul, compania furnizor etc. – oricine.

Recunoscând valoarea altui om pentru tine și valoarea a ceea ce se întâmplă între voi – aceasta este baza relației. Atât timp cât vă prețuiți reciproc, veți tinde să rezolvați conflictele, să clarificați neînțelegerile și să îmbunătățiți calitatea relației.

Oamenii au proprietatea de a se obișnui. Capacitatea lor de a se adapta, îi ajută să accepte orice condiții de viață și, în general, să existe. Însă oamenii se pot obișnui cu binele, la fel precum și cu răul. Binele devine obișnuit și încetează să mai fie valoros: cineva începe să-l deprecieze pe celălalt și să participe în relație făcând o favoare. “Bucură-te că trăiești cu mine”, “Fii recunoscător că lucrez pentru tine”, “Roagă-te lui Dumnezeu că rămân clientul tău”etc.

A venit timpul să-l schimbi. Dacă nu vei fi auzit. Dacă onestitatea nu duce la convergența pozițiilor. Dacă se menține asimetria în importanța şi necesitatea reciprocă. Este necesar să-l schimbi.

Orice om în viaţă poate fi înlocuit, dacă nu te ţii de relație cu orice preţ. Doar codependenţa funcţionează pe ținerea celuilalt şi existența alături de el cu orice preț.

Într-o relație sunt implicați doi şi ambii ar trebui s-o prețuiască.

Autor – Lilia Akhremchik, psiholog, antrenor.

Sursa