6 reguli care te vor ajuta să scapi de nevroză şi să-ţi îmbunătăţeşti viaţa de la psihologul Mihail Labkovski

Una dintre problemele de bază ale unui om nefericit, în opinia lui Mihail Labkovski, este nevroza. Pentru a scăpa de ea, trebuie să urmezi cele șase reguli pe care le-a evidențiat bine-cunoscutul psiholog.

1. Fă ceea ce vrei tu.

2. Nu fă ceea ce nu-ţi dorești.

3. Spune ce nu-ți place.

4. Taci, atunci când nu eşti întrebat(ă).

5. Răspunde doar la întrebare.

6. Când clarificați lucrurile în relație, vorbește doar despre tine.

Oamenii cu un psihic sănătos trăiesc după aceste reguli, iar nevroticii nu înțeleg nici măcar cum pot fi aplicate în viața reală.

Labkovsky crede că oamenii sănătoși se aleg întotdeauna pe sine, iar nevroticii – relațiile în detrimentul lor.

Pentru a salva o persoană de nevroză, trebuie de eliminat din viaţa ei obiceiurile vechi și de introdus altele noi. Trebuie distruse stereotipurile și de acționat diferit. Cea mai ușoară modalitate de a face acest lucru este de a aplica regulile create de Labkovsky.

Ele pot fi folosite în orice situație. De exemplu, în viaţa de zi cu zi, chiar și pentru cele mai simple întrebări: “Ce mănânc, terci sau prăjituri?” Sau aplicate pentru circumstanțe de viață mai importante: să te căsătorești, să-ţi schimbi locul de muncă, să iei un împrumut etc.

Mihail adesea este întrebat de către oameni care vin la lecțiile sale, cum să acționeze. La care el răspunde: “Dar voi ce vreți?”. Cei interesați nu știu ce să răspundă, pentru că nu sunt obișnuiți să țină cont de propriile dorințe, atunci când trebuie să ia decizii. Iar acest lucru este foarte important.

Trebuie să scăpaţi de frică, pentru că ea limitează și reduce calitatea vieții. La început, oamenii sunt complexați la școală, apoi merg acolo unde i-a dus bunica de mânuță, după care merg la acea universitate unde au decis părinții și lucrează după specialitate, pentru că aşa e prestigios. Însă viața are proprietatea de a se încheia.

Omul se adaptează și suferă, deci nu schimbă nimic. “Și dacă va fi mai rău?”- se întreabă el. Drept urmare, trăiește cu un soț-alcoolic, lucrează într-o funcție care nu-i place, etc.

Nu trebuie să-ţi fie teamă – este mai bine să te schimbi!

Pentru a găsi o viață nouă, trebuie să urmezi reguli simple. Trebuie să înțelegi că schimbându-ţi comportamentul, unii oameni te vor părăsi. De exemplu, îi spui colegului tău că te-ai săturat să te întrerupă întotdeauna. El, cel mai probabil, se va supăra și va comunica mai puțin cu tine. În schimb, acum pentru tine se va deschide o nouă ușă în viață, unde există prieteni adevărați, o muncă care te inspiră și colegi plăcuți.

Sursa