Aceste 10 semne îți spun cu precizie că partenerul nu te mai iubeşte

Nu sunt rare situațiile când soții sunt reci unul faţă de celălalt, dar continuă să trăiască împreună din cauza unor factori externi: copiii, proprietatea comună, frica de schimbare etc. Astfel de relații pot fi comparate cu o comă – moartea încă nu a venit, însă oamenii deja nu mai trăiesc o viaţă plină, sunt nefericiți, iar în interior de parcă s-au stins.

Cum să recunoaștem că omul nu mai trăiește în relație şi a căzut într-o comă spirituală?

În primul rând, trebuie de înțeles că un soț fără sentimente, este într-o stare de frustrare şi din acest motiv recurge la diferite forme de protecție psihologică. În plus, pentru fiecare individ, aceste protecții se manifestă în diferite moduri, în funcție de caracteristicile personale – de la reacțiile afective până la retragerea în sine. Acest comportament poate dura ani de zile.

Semne că partenerul nu te iubeşte:

1. Iritarea frecventă. Orice ai face, nu poți să-ţi mulțumești partenerului (ori salariul e mic, ori untul nu e uns cu acea parte a cuțitului etc.)

2. Închiderea, refugiul într-o activitate solitară (soțul/soția are propriile interese ce nu au legătură cu tine și cu fiecare ocazie încearcă să se refugieze în ele, implicarea ta în interesele și hobby-urile lui sunt privite ca o piedică enervantă);

3. Evitarea contactelor s*xuale (s*xul în cuplul vostru se întâmplă foarte rar, numai la inițiativa ta sau ca urmare a plângerilor despre absența lui);

4. Dependența de muncă, călătoriile de afaceri frecvente și lungi (persoana lucrează până la epuizare şi dacă te uiţi dintr-o parte, te poţi gândi că s-a născut atât de muncitor și altruist, încât e mai bine să se “îngroape” la muncă, decât să petreacă timpul liber acasă);

5. Stare de spirit tristă, deprimată (soțul merge cu privirea stinsă, arătând o atitudine indiferentă sau sarcastică față de tot ce-l înconjoară), îşi vede pesimist viitorul, își percepe propria viață ca o victimă (“trăiesc doar pentru a da cuiva o datorie: soției, copiilor, angajatorului, patriei etc. );

6. Stil de viață auto-distructiv (prin comportamentul său inconștient, partenerul atrage diverse situații periculoase în viață de care suferă: boli psihosomatice, tulburări psihice, accidente, dependențe: alcoolism etc.).

7. Viața cu “zgomot de fundal” (soțul/soția încearcă să evite situațiile în care poate rămâne singur(ă) cu gândurile și sentimentele sale adevărate, situații care pot amenința conversația sinceră cu partenerul și, prin urmare, nu tolerează tăcerea și golurile, încercând să umple acest vid conectând muzica, citind știri pe Internet, vorbind la telefon);

8. Lipsa planurilor pentru viitor, refuzul de a avea copii.

9. Lipsa interesului pentru ceea ce se întâmplă în viața soțului, inclusiv gelozia;

10. Este cu gândurile “undeva” (de exemplu, soția care simte răceala soțului începe să observe că el comunică pe net cu cineva, este întotdeauna cu gândurile sale departe de realitatea “dură”).

11. Când celălalt soț, sentimentele căruia sunt încă în siguranță, începe să observe o astfel de distanțare, încearcă să reanimeze relația care moare.

Adesea, acest lucru se exprimă prin acțiuni agresive deschise faţă de partenerul distanțat (pretenții, scandaluri, gelozie, obligarea partenerului să facă dragoste, copiii folosiți ca șantaj etc.) sau într-un sadism ascuns (de exemplu, soția nu mai are grijă de copii, manifestă faţă de ei indiferență sau agresivitate, începe să înlocuiască furia care o are faţă de soţ cu un comportament scandalos. Însă obţine un efect pe termen scurt sau exact opusul.

Este posibilă reanimarea relațiilor “stinse”?

Nimeni nu vă poate da garanţii în această privinţă. Însă dacă îţi preţuieşti partenerul, merită să încerci.

Dacă nu puteți obține un dialog constructiv, este mai bine să apelați la un psiholog, întrucât el posedă unele tehnici de “deblocare” a protecțiilor psihologice şi este capabil să vă ajute să ajungeți la un dialog constructiv. Dar se întâmplă ca partenerul ce se comportă rece nu vrea să meargă la specialist, mai ales atunci când are în secret pe cineva alături de care se simte bine. În acest caz, puteți încerca să-l reanimați, analizându-l pe baza consultării individuale și dezvoltând strategia necesară de comportament.
Deși, uneori, nu rămâne decât să constați “moartea” căsătoriei, deoarece cuplul a cerut ajutorul prea târziu.

Sursa