Psihoterapeut: 9 reguli care te vor face fericit si implinit

Andrei Kurpatov este un celebru psihoterapeut rus. El oferă sfaturi de viaţă care au ajutat mii de pacienți ce i-au trecut pragul.

Niciodată nu pune pe umerii altora responsabilitatea pentru ceea ce se petrece în viaţa ta. Ispita este mare, dar trebuie să iei hotărârea interioară: “Eu sunt autorul greşelilor şi succeselor mele“. Astfel vei dobândi forțe pentru a schimba lucrurile.

Acceptă faptul că nu poți schimba trecutul, el nu mai există. Îţi stă în puteri să schimbi doar viitorul, care depinde în mod direct de ceea ce faci acum, în acest moment. Nu aștepta ca viitorul să-ţi zâmbească, fă astfel încât să-ţi zâmbească.

Renunţă la iluzia că îţi stă în putere să schimbi oamenii. Doar circumstanţele schimbă oamenii, restul sunt nişte greşeli de percepţie. Nu-i judeca pe cei din jur conform aşteptărilor tale şi atunci, la un moment dat, te vei simţi bine în compania lor.

Este un adevăr trist, dar nu avem ce face: oamenii din jur au nevoie să fim puternici. Nimeni nu ne vrea slabi, istoviţi, deprimaţi. Dacă vedem că cei din jur au alte aşteptări, s-ar putea să ne înșelăm. Împăcaţi-vă cu ideea că această regulă funcţionează mereu. Cugetaţi puţin, trespirați profund şi veţi vedea că acesta nu este un motiv de întristare.

Toate acțiunile noastre vor avea anumite consecințe. Și, de fapt, întotdeauna alegem nu ceea ce vom face, ci ceea ce va rezulta din această acțiune. Deci, înainte de a face ceva stupid, gândeşte-te la consecințe şi atunci în viaţa ta vor fi mai puține greșeli.

Orice om normal îşi dorește o pensie lipsită de griji și cu cât mai devreme, cu atât mai bine și, de preferință, chiar acum, imediat. Este o himeră. Și nu pentru că nu poate fi o pensie lipsită de griji, ci pentru că omul trebuie să muncească. Realizează acest lucru şi munca ta zilnică va începe să-ţi aducă bucurie.

Fiecare dintre noi va muri. Este un lucru inevitabil și un fapt medical. Poți suferi și din cauza asta sau poți face un efort și “aruncă” acest subiect. Nu trăi de parcă vei trăi pentru totdeauna. Și nu trăi de parcă vei muri mâine. Conștientizează aceste două afirmații și vei găsi propria rețetă pentru o viață fericită.

Dacă te-ai întrebat despre sensul vieții, cel mai probabil este doar depresie. Învăţaţi să diminuaţi problemele, nu să le exageraţi. Chiar subconștientului nostru îi este mai bine să audă că problema este măruntă decât că este gigantică. Şi în loc să vă gândiţi că “Viaţa mea nu are sens” e mai bine să înţelegeţi că de fapt problemele dvs nu au sens. Dacă noi suntem în stare cu atâta uşurinţă să ne depreciem propria viaţă, de ce n-am face asta faţă de problemele cu care ne ciocnim?

Nu pierde niciodată timpul și energia pe cei cărora le ești indiferent sau, chiar mai rău, pe cei care nu te iubesc. În această lume, există o mulțime de oameni cu care poți trăi viața în bucurie. E suficient să nu fii închis și suspicios. Crede-mă, fiind deschis și amabil, nu pierzi nimic.

Autor: A. Kurpatov

Sursa