“Copiii – nu sunt florile vieții”: O scriitoare despre partea inversă a maternității.

Să fii mamă, soție minunată și în același timp să arăți bine – este un mit sau o realitate? Iată ce gânduri ne-a împărtășit scriitoarea P. Voloşina la acest subiect.

“Nu, copiii nu sunt florile vieții. Îți iau sănătatea, începând cu sarcina, te traumatizează în timpul nașterii, te epuizează după naștere, chiar și după nu este mai ușor. Nici la cinci ani, nici la zece, nici la cincisprezece, douăzeci, treizeci sau patruzeci și cinci de ani – odată născuți, copiii voștri sunt pentru totdeauna un motiv de nervozitate. De obicei, după asta urmează DAR….”Dar fără ei viaţa nu ar avea sens” sau “Fără ei niciodată nu vei afla ce înseamnă să fii femeie” etc.

Totuși, dacă privești adevărul, atunci viața ta nu are deloc sens, cu sau fără copii. Chiar şi aşa, oricum vei afla ce înseamnă să fii femeie, pentru că te-ai născut femeie, cu singura diferență că nu vei avea experiența maternității. Eşti deja femeie vrei asta sau nu, iar setul abilităților tale nu te face mai bună sau mai puțin bună, decât alte femei. Pentru că maternitatea nu este decât o abilitate. Este doar o experiență pe care femeia o poate obține la dorință și nu există garanție că această experiență va fi una de succes – probabil există multe femei minunate din care nu au ieșit mame grozave, întrucât pentru orice experiență e nevoie de dorință și talent.

Am doi copii pe care îi iubesc mai mult decât viața și, în același timp, vreau să vă spun: “Nu mai propagați maternitatea!”

Comunicând cu tinerele mame, văd că toate aceste femei au fost pur și simplu mințite, despre ceea ce le așteaptă cu adevărat. Fiind într-o poziție destul de dificilă, înnebunite de oboseală şi lipsa de somn, trăind într-o frică constantă pentru copil, care aproape în fiecare zi îi pune la încercare sistemul nervos cu multe surprize noi, mamele mai trebuie să ţină piept și miilor de pretenții care vin din partea rudelor apropiate – atunci oricine va înnebuni. Și dacă mai adăugăm şi schimbările hormonale – femeia este la limita unei căderi nervoase. În această stare, e destul de dificil să te salvezi pe tine, familia și relațiile bune cu aceleași rude apropiate.

Desigur, copilul e un test serios, atât pentru femeie, cât și pentru bărbat și pentru relația lor. Oboseala, nervii, lacrimile și conflictele nu pot fi evitate, dar cert este un lucru: această experiență poate consolida relația a doi oameni, dar o poate şi distruge. Și ce avem în final? Aceste mame singure nefericite, multe dintre care îşi disprețuiesc complet copiii sau chiar consideră că ei sunt vinovați de eșecurile din viața lor personală.

Asta nu este nicidecum o încercare de a vă convinge să nu nașteți copii, ci mai degrabă o nedumerire, de cât de falsă este imaginea “maternității” impusă de societate. Și chiar îmi doresc ca în viitorul apropiat și luminos, femeile care preferă să nu se decide maternității, să fie considerate femei normale și responsabile ca și cele care, de exemplu, preferă să nu conducă mașina, dacă simt că nu au această predispoziție (vedere slabă, probleme de concentrare sau pur și simplu nu le plac mașinile!).

Iar femeile care decid să-şi dedice viaţa maternității, să fie susținute mai mult și mai onest, să li se ofere nu doar fărâmituri financiare, ci și susținere medicală, mai multă informație, și nu această atitudine urâtă: “Toată lumea a născut și n-a murit nimeni” sau “Toţi educau copiii în acest mod și nu-i nimic, toţi sunt în viaţă”

Sursa