Cine sunt schizoizii? Iată câteva trăsături de bază pentru a-i înțelege mai bine!

Schizoidul (a nu se confunda cu schizofrenic) – este omul, valorile şi nevoile de bază ale căruia sunt într-o zonă de securitate. El caută locuri, oameni și situații care vor fi cât mai sigure. Principala forță a schizoidului este – cât mai puțin pericol. Asta nu înseamnă că nu şi-ar dori să sară cu parașuta. Nu, în viața reală, poate fi destul de riscant, însă în relațiile cu oamenii … nu-i va lăsa să se apropie de inima lui.

Adesea, pentru acești oameni, sunt specifice unele extreme: “Vreau să fiu într-o relație, nu vreau să fiu într-o relație, sunt cu tine – nu sunt cu tine, sunt singur.” Acesta e cel mai mare conflict pe care îl au. Aleg distanța într-o relație. Sunt oameni care cunosc cel mai bine ce este singurătatea. Principala formă de protecție – este plecarea din relație și izolarea.

Ei văd imaginea aşa cum este. Dacă nu le place, pur şi simplu pleacă.  Astfel nu sunt nevoiți să se protejeze de situația sau de relația creată. Ei pleacă.

De cele mai multe ori vor alege izolarea, însă uneori aleg relațiile. Şi chiar pot construi relații de lungă durată. Dacă au intrat în relație, s-au încrezut în partener, atunci se formează un atașament puternic şi nu vor pleca de la el. Ei construiesc, mai degrabă, relații de obiect. În care îşi văd partenerul ca pe un obiect – “Dacă tu ai făcut ceva pentru mine şi eu voi face ceva pentru tine…”

Schizoidul este prezent în relație, însă nu se implică cu tot sufletul. Pentru el contează ca partenerul să-i fie alături. Să nu facă presiune asupra lui, să nu-l controleze, dar nici să nu-l abandoneze. Îşi dorește implicare emoțională și, în același timp, lipsa controlului.

Schizoizii sunt foarte sensibili la diferite nuanțe de emoții, experiențe, au un radar incorporat, atunci când cineva vrea să-i abandoneze. Adică, dacă partenerul își dorește să se îndepărteze, schizoidul deja ştie acest lucru. Pentru el este important să înțeleagă – eşti sau nu cu el. Dacă nu, atunci nu te va ține. Va dispărea mai repede decât tine.

La exterior poate părea distanțat, dar va urmări toate detaliile subtile care se întâmplă între oameni, în spațiu.

Schizoizii se mai protejează evadând în fantezii. De cele mai multe ori scriu cărţi, pictează, se dedică artei. Li se întâmplă sublimarea energiei la un nivel foarte înalt. Au fantezii despre atotputernicie. Însă nu sunt la fel ca şi narcisiștii. Această fantezie, este mai degrabă, ca o compensație la singurătatea interioară. Pentru că un schizoid, chiar dacă se află într-o relație, deseori se simte singur.

Se simte trist în interior. Și pentru că nu se atașează de oricine, îi este foarte dificil. Intră în relații foarte lent, apoi se atașează puternic şi profund. De aceea, nu vor avea în jurul lor mulți oameni apropiați. Trec foarte greu peste o pierdere, deși la exterior pot arăta distanțați, deconectați emoţional, în interior se luptă cu sentimente aproape de afect.

Sursa