
Însuși Ecaterina nu se putea implica în educația fiului ei mic, ea putea doar să urmărească și să îndure. “Fiul meu are o sănătate precară și un suflet rău, consecințele unei educații proaste. Nepoții mei vor fi diferiți! “- a spus ea.
În talentatul tratat pedagogic “Manualul despre educație …“ ea a stabilit principiile de educație a unei personalități sănătoase – strictețe, moderare, restricții rezonabile combinate cu naturalețe și libertate.
Este interesant faptul că împărăteasa nu s-a limitat doar cu elaborarea instrucțiunilor – ea, de asemenea, a selectat 126 proverbe rusești și a scris două povești educative.
Iată câteva extrase interesante din “Instrucțiunile” Ecaterinei:
***
Să le permiteți să se joace, cât de mult doresc.
***
Dându-le copiilor libertatea deplină în joc, poţi învăţa mai repede obiceiurile și înclinațiile lor.
***
Minciuna și înșelăciunea ar trebui interzise atât copiilor, cât și celor din jurul lor, chiar și în glume să nu se folosească.
***
Îndepărtați de ochii și urechile înălțimilor lor, toate exemplele rele și vicioase. Nimeni să nu vorbească în prezența copiilor cuvinte urâte, obscene, abuzive și să nu se supere.
***
Să nu forţaţi copiii la învățătură şi să nu-i certaţi pentru ea. Dacă vor învăţa bine şi cu dorinţă, atunci să-i lăudați.
***
Copilul nu poate fi învăţat cu frică. Într-un suflet plin de frică, nu poţi pune multă învățătură.
***
Limbile nu pot fi învățate, altfel decât prin a vorbi cu ei în acele limbi.
***
Este interzis să-i forțați să repete mult pe de rost. Asta nu întărește memoria.
***
Este necesar să se încurajeze curiozitatea la copii și pentru asta, să ascultaţi cu răbdare întrebările lor şi să răspundeți cu exactitate la ele.
***
Nu atât să-i învățați, cât să le dați dorința și iubirea pentru cunoaștere, astfel încât ei înșiși să încerce să-și înmulțească cunoștințele.
***
Pentru a îndepărta copiii de joc, există o metodă bună – să-i lăsaţi să se joace câteva ore în fiecare zi, cu aceeași jucărie.
Extras din: “Ecaterina II, “Instrucțiune pentru educația marilor ducați Alexandru și Constantin”, 13 martie 1784.”