Iată ce Intrucţiune a lăsat Ecaterina II cu privire la educația nepoților săi

Însuși Ecaterina nu se putea implica în educația fiului ei mic, ea putea doar să urmărească și să îndure.  “Fiul meu are o sănătate precară și un suflet rău, consecințele unei educații proaste. Nepoții mei vor fi diferiți! “- a spus ea.

În talentatul tratat pedagogic “Manualul despre educație …“ ea a stabilit principiile de educație a unei personalități sănătoase – strictețe, moderare, restricții rezonabile combinate cu naturalețe și libertate.

Este interesant faptul că împărăteasa nu s-a limitat doar cu elaborarea instrucțiunilor – ea, de asemenea, a selectat 126 proverbe rusești și a scris două povești educative.

Iată câteva extrase interesante din “Instrucțiunile” Ecaterinei:

***

Să le permiteți să se joace, cât de mult doresc.

***

Dându-le copiilor libertatea deplină în joc, poţi învăţa mai repede obiceiurile și înclinațiile lor.

***

Minciuna și înșelăciunea ar trebui interzise atât copiilor, cât și celor din jurul lor, chiar și în glume să nu se folosească.

***

Îndepărtați de ochii și urechile înălțimilor lor, toate exemplele rele și vicioase. Nimeni să nu vorbească în prezența copiilor cuvinte urâte, obscene, abuzive și să nu se supere.

***

Să nu forţaţi copiii la învățătură şi să nu-i certaţi pentru ea. Dacă vor învăţa bine şi cu dorinţă, atunci să-i lăudați.

***

Copilul nu poate fi învăţat cu frică. Într-un suflet plin de frică, nu poţi pune multă învățătură.

***

Limbile nu pot fi învățate, altfel decât prin a vorbi cu ei în acele limbi.

***

Este interzis să-i forțați să repete mult pe de rost. Asta nu întărește memoria.

***

Este necesar să se încurajeze curiozitatea la copii și pentru asta, să ascultaţi cu răbdare întrebările lor şi să răspundeți cu exactitate la ele.

***

Nu atât să-i învățați, cât să le dați dorința și iubirea pentru cunoaștere, astfel încât ei înșiși să încerce să-și înmulțească cunoștințele.

***

Pentru a îndepărta copiii de joc, există o metodă bună – să-i lăsaţi să se joace câteva ore în fiecare zi, cu aceeași jucărie.

Extras din: “Ecaterina II, “Instrucțiune pentru educația marilor ducați Alexandru și Constantin”, 13 martie 1784.”

Sursa