7 Semne care arată că îţi lipseşte Inteligenţa Emoţională – un factor-cheie în atingerea succesului

Inteligența emoțională (EQ) – este “ceva” puțin dificil de identificat în fiecare dintre noi. Ea ne afectează comportamentul, modul în care depășim dificultățile sociale și cum luăm deciziile.

Din păcate, testele de calitate, validate științific pentru EQ nu sunt gratuite (însă puteți folosi, de exemplu, un test din cartea “Inteligența emoțională 2.0”). Compania TalentSmart a analizat datele a peste un milion de persoane pe care le-a testat și a dezvăluit comportamentul care distinge oamenii cu Inteligenţa Emoţională scăzută. Iată câteva modele de comportament care indică faptul că eşti o persoană cu inteligența emoțională scăzută:

1. Cedezi cu ușurință stresului

Când sentimentele se acumulează, ele se transformă rapid în senzații incomode, tensiune, stres şi anxietate.  Emoțiile negestionate tensionează mintea și corpul. Abilităţile intelectual-emoţionale ne ajută să gestionăm mai uşor stresul, permiţându-ne să determinăm şi să soluţionăm situaţiile dificile, până când nu s-au acumulat la limită.

Oamenii care nu posedă abilitățile inteligenței emoționale utilizează alte mijloace, mai puțin eficiente, de gestionare a dispoziției. Ei de două ori mai mult simt anxietate, depresie, cedează dependenței de droguri și au gânduri suicidare.

2. Aveţi probleme cu autoafirmarea 

Persoanele cu EQ înaltă combină în sine bunele maniere, empatia şi bunătatea cu abilitatea de a se afirma și de a stabili limite. Această combinație diplomatică este ideală pentru rezolvarea conflictelor.

Majoritatea persoanelor sunt în mod obișnuit predispuse la comportamente pasive sau agresive. Oamenii inteligenți-emoţional rămân echilibrați și încrezători, reținându-şi reacțiile emoționale incontrolabile. Acest lucru le permite să neutralizeze oamenii complicați și toxici, fără să-şi facă dușmani.

3. Aveți un dicționar emoțional limitat

Toți oamenii experimentează emoții, însă foarte puţini sunt capabili să determine exact ceea ce simt.

Persoanele cu EQ înaltă îşi gestionează emoțiile pentru că le înțeleg și folosesc un vocabular vast pentru a-și descrie sentimentele. Mulți oameni îşi descriu starea cu un simplu “rău”, iar persoanele dezvoltate emoțional pot determina cu exactitate dacă simt “iritare”, “dezamăgire”, “insulte” sau “anxietate”. Cu cât alegeți mai exact cuvintele, cu atât mai bine înțelegeți exact ce simțiți, ce a cauzat acest sentiment și ce ar trebui de facut în legătură cu asta.

4. Faceţi rapid concluzii şi le apăraţi cu disperare

Persoanele cărora le lipsește EQ îşi formează rapid o opinie și apoi cedează prejudecăților: adună dovezi care confirmă părerea lor și ignoră orice dovadă contrară. Ei se ceartă până la epuizare, pentru a-şi demonstra punctul de vedere.  Acest lucru este deosebit de periculos pentru lideri, deoarece ideile lor devin strategia întregii echipe.

Persoanele inteligente emoţional știu că reacțiile inițiale sunt conduse de emoții. Ei își oferă timp să dezvolte și să ia în calcul posibilele consecințe și contraargumente. Apoi dezvăluie ideea lor modificată în cel mai eficient mod, ținând cont de nevoile și opiniile publicului.

5. Păstraţi în sine supărările

Emoțiile negative care însoțesc resentimentele, de fapt sunt – o reacție la stres.

Păstrând resentimentele – păstraţi şi stresul, de aceea, oamenii dezvoltați emoţional ştiu că acest lucru trebuie de evitat cu orice preț. Eliberând resentimentele, nu numai că vă simțiți mai bine acum, ci și vă îmbunătățiți sănătatea în viitor.

6. Nu vă cunoașteți declanșatorii

Fiecare persoană are propriii declanșatori – situații și oameni care ne trag și ne obligă să acționăm impulsiv. Persoanele dezvoltate emoțional își studiază declanșatorii și folosesc aceste cunoștințe pentru a evita astfel de situații și astfel de oameni.

7. Învinuiți alţi oameni pentru ceea ce simțiți

Emoțiile vin din interior. E tentant să-ți explici sentimentele cu acțiunile altor oameni, dar trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru emoțiile tale. Nimeni nu te poate face să simți ceea ce nu-ţi doreşti. Încrederea că totul e contrariu, te trage înapoi.

Sursa