Încetează să mai suferi! Trăiește-ţi viaţa fără așteptări!

Care poate motivul suferinței fiecărui om? Așteptările.

De exemplu, vin dimineața la muncă, zâmbesc și salut angajatul, iar el se uită rău la mine. Dimineața mea e distrusă. Așteptam că va fi bucuros să mă vadă, el însă, nu mi-a justificat așteptările.

Mă trezesc și înțeleg: sunt bolnav, am febră, nasul înfundat. Iar eu așteptam că astăzi și mereu voi fi sănătos. Dispoziția este zero. Mă duc la oglindă și văd un fir de păr gri. Corpul meu din nou nu-mi satisface așteptările. Am crezut că nu va îmbătrâni.

Deschid portofelul şi văd o altă sumă de bani, decât cea pe care vreau să o văd. Din nou dezamăgire.

Ce ar fi fost fără așteptări?

Totul e simplu: angajatul nu a zâmbit. Răceală. Păr gri. Bani în portofel. Totul e bine. Pot schimba situația sau pot accepta totul. Și aici nu există probleme. Nu există dezamăgire. Viața ne dă ceea ce este. Ne putem folosi de acest lucru, bucurându-ne sau ne putem împotrivi nedreptăților.

Problema este că așteptările se nasc instantaneu. Cu viteza luminii. Și noi reacționăm instantaneu la situație. De unde se nasc poveștile despre cum ar trebui să fie lumea noastră și ceilalți oameni? Toate aceste povești ne-au rămas moștenire de la părinți, oamenii apropiați, cărți și mass-media.

Suferim pentru că credem poveștile noastre despre lume. Credem gândurile. Credem că știm cum ar trebui să acționeze oamenii, Dumnezeu şi noi înșine. Apoi comparăm așteptările noastre cu ceea ce se întâmplă. Adevărul este că ele rar coincid cu realitatea. Și atunci apare iritarea și agresiunea. Schimbăm lumea care este perfectă. Aceasta este o muncă foarte grea. În această luptă nu poți învinge. Viata învinge întotdeauna.

Vrei să fii întotdeauna fericit?

Nu aștepta, că totul va decurge așa cum îţi dorești. Toate religiile ne învață asta. Lao Tzu, Buddha, Hristos, Mahomed și alți oameni luminați.

Odată am decis să trăiesc fără așteptări. M-am simțit atât de ușor. Lumea a încetat să mai fie un loc dificil. Totul a devenit simplu și clar. Există o situație, există o soluție. Dificultățile nu au dispărut nicăieri. Dar a dispărut gândul că acestea erau dificultăți. Acestea sunt sarcini și le rezolv. Sau nu le rezolv. Și asta e tot.

“Dacă voiai dulciuri, iar viața ți-a dat lămâi, fă o limonadă. Și dacă lămâile sunt alterate, nu contează. Plantează semințele și va crește un copac de lămâi.” Carnegie

O rețetă minunată! Gândește-te, unde în viața ta există lămâi alterate? Cum reacționezi la ele?

Încearcă să trăiești o zi fără așteptări.

Desigur, tu știi mai bine cum ar trebui să fie viața ta. Unde și cu cine trebuie să trăiești. Cum ar trebui să fie corpul tău, ce venit ar trebui să ai. Cum ar trebui să fie rudele și colegii tăi. Cum ar trebui să fie starea ta de spirit.

Dar dacă nu ești fericit, atunci totul este simplu. Cunoștințele tale nu coincid cu ceea ce ai. Și de unde știi că totul ar trebui să fie așa? Aşa ai fost învățat. Asta ţi-au spus. Aceste cunoștințe nu ţi-au adăugat fericire. Poți întotdeauna să înveți din nou.

Viața ne oferă tot ce-i mai bun. Viața este un dar. Iar noi strâmbăm nasul. Comparăm imaginea din cap, cu ceea ce se întâmplă în realitate. Imaginile nu se potrivesc. Acesta este întregul mecanism al suferinței.

Înlocuiește astăzi gândul obișnuit: “Eu ştiu cum trebuie să fie lumea şi oamenii” cu un nou gând: “Mă întreb, ce se va întâmpla acum?” Încearcă să te bucuri de faptul că nu totul merge conform planului. Așteaptă-te astăzi, că așteptările tale nu se vor îndeplini. Acesta este exact ceea ce se întâmplă mereu.

Încearcă să-i mulțumești vieții pentru ceea ce ai. Pentru corpul tău, pentru viata ta, pentru finanțele tale. De ce? Pentru că toate astea puteau să nu fie. Odată ce nu te mai contrazici cu realitatea, vei simți o pace și o bucurie profundă. Vei simți un flux de abundență a vieții.

Acest lucru nu înseamnă să accepți și să nu schimbi nimic. Dimpotrivă, poți schimba totul cu ușurință şi bucurie. Trăiește astăzi ca un copil ce vede lumea pentru prima dată. Care nu știe nimic despre lume.

Admiră și bucură-te de faptul că viața este plină de surprize!

Sursa