5 motive pentru care copilul nu ascultă

Copiii neascultări – oare unde nu le-au făcut pe plac părinților? Pentru ca acești copii să se comporte bine, părintii sunt nevoiți să recurgă la tot felul de acţiuni: să-i controleze, să repete de multe ori, să-i refuze, să-i pedepsească sau să-i avertizeze. Şi aici e problema: noi nu vrem să depunem efort, educând copiii. Ar fi mai comod să-i putem gestiona, ca pe o jucărie cu telecomandă.

De fapt, specialiștii nu compătimesc părinții copiilor obraznici, ei, îşi fac mai multe griji pentru copiii ascultători, dependenți de voia părinților.

Iată câteva motive pentru care copiii nu ascultă:

1. Sunt prea inteligenți

Copiii cu inteligenţa înaltă, pur şi simplu se plictisesc de rutină. Ei pot sta ore întregi cu o sarcină complicată, una pe care părinții nu întotdeauna sunt capabili să o îndeplinească. Obiectiv, ei tind să ocupe o poziție “specială”, ceea ce poate provoca iritație membrilor familiei și contrazice principiul egalității. Ei nu reacționează la tonul crescut, dacă văd că situația nu merită nervii şi părinții încearcă doar să “facă presiune” asupra lor.

2. Sunt prea mici

Copiii pot fi neascultători, adică să nu îndeplinească cerințele, doar din simplu motiv că nu sunt în stare să memoreze şi să înțeleagă instrucțiunile. Până la vârsta de 6 ani e mai bine să-i arăți copilului cum se face şi să practicați asta împreună. La copii încă nu este formată atenția voluntară și memoria verbală, însă ei memorează succesiunea operațiilor.

3. Nu iubesc când sunt comparați

Dacă o pui mereu ca exemplu pe fetița vecinului, nu faci decât să-i rănești profund sufletul copilului. Şi cine ar vrea să simtă durere şi umilință? Copilul poate percepe asta ca respingere, negare psihologică şi va plânge amarnic din cauza nedreptății.

4. Copiii pot imita ascultarea

Acești copii duc o viață dublă și înțeleg destul de devreme că înșelăciunea și viclenia sunt o modalitate de comunicare cu părinții inconștienți, care nu fac compromisuri. Copilul întotdeauna este surprins: oare ei îl consideră atât de prost și neajutorat? Educația prea strictă formează un comportament fie dependent, fie loial doar la suprafață.

5. Nu le place modul în care se vorbește cu ei

De aceea, refuză să joace jocul “ascultă-l pe tata, altfel va fi rău!”. Atunci când copilul este lider sau are un caracter dominant, el nu va susține jocul, ceea ce este contrar naturii sale. Cu astfel de copii e mai bine să negociem, delegându-le responsabilitatea pentru acțiunile lor.

Sursa