Senzația că nu-ţi ajunge iubire – o traumă provocată de respingere. Iată cum poate fi vindecată!

“O gaură goală în piept”- asta este una dintre cele mai frecvente metafore a senzației că nu-ţi ajunge iubire, pe care am întâlnit-o în practica mea. Cineva încearcă să umple această “gaură” cu muncă sau mâncare, să toarne alcool, sau să împingă acolo întreg partenerul. Există o mulțime de moduri, dar ele nu sunt decât o anestezie temporară.

De regulă, astfel de “găuri” apar în cazurile în care persoana a avut în experiența sa o traumă de respingere din partea unei persoane apropiate. Respingerea putea fi directă și indirectă.

Respingerea directă constă în: mesaje frecvente verbale și non-verbale adresate direct copilului: “Eşti grasă, trebuie să slăbești”, “Uite, alți copii se comportă bine, iar tu rău”, ignorând sistematic nevoile copilului, refuzând comunicarea cu el.

Respingerea indirectă apare atunci când părinții îi oferă copilului recunoaștere exagerat într-o sferă a vieții, fără a acorda atenție în alte sfere. Astfel, copilul are sentimentul că dacă face o greșeală și va cădea de pe piedestal, nu va mai fi iubit.

Astfel de traume pot apărea şi la o vârstă mai matură. În special, la vârsta adolescenței, când activitatea principală pentru copii este comunicarea cu semenii săi, iar nota lor devine extrem de importantă.

Dar, de regulă, atunci când copilului în familie i s-a transmis următorul mesaj: “Da, ai calități și defecte, însă noi te iubim și te apreciem, iar cei care-ţi spun răutăți – nu înțeleg nimic, nu-i asculta”, atunci copilul este capabil să-şi păstreze sentimentul că, deși nu toţi îl pot iubi, există oameni capabili să-i ofere căldură și afecțiune.

Această “gaură” poate fi vindecată doar din interior: prin creativitate, experiență nouă, auto-cercetare, vindecarea traumelor din copilărie. În opinia mea, un pas important în acest proces este respingerea ideii că o persoană poate satisface toate nevoile tale și acceptarea faptului că iubirea, poate fi luată puțin câte puțin de la diferiți oameni: în îmbrățișări, cuvinte de sprijin, empatie etc.

Sursa