Conflictul în cuplu: Iată de ce TĂCEREA este cea mai distructivă armă

Arma preferată a diavolului, este distrugerea chiar și a celei mai sincere iubiri.
La începutul relației, apropierea de persoana iubită ne provoacă, dacă nu euforie, cel puțin emoții pozitive. Însă vine timpul şi ochelarii roz cad, dezgolind toate defectele partenerului nostru.

Cel mai trist lucru, este că de cealaltă parte a baricadelor se întâmplă același lucru. Și chiar dacă dorința ambilor parteneri este de a păstra un consens cu orice preț, timpul arată că acest lucru este practic ireal.

Mai devreme sau mai târziu, cuplul ajunge în epicentrul luptelor, nu umăr la umăr, ci față în față. În luptă este folosit orice tip de armă, dar cea mai distructivă este – tăcerea.

De ce se întâmplă acest lucru?

Deoarece până acum partenerii s-au deghizat destul de bine și nu şi-au arătat partea din umbră. De obicei, se întâmplă inconștient. Dar, în majoritatea cazurilor, nu ne arătăm defectele intenţionat. Pentru că iubim sincer partenerul și nu vrem să-l supărăm, cu atât mai mult să-i provocăm durere. Și, de asemenea, pentru că ne este frică să-l pierdem. Și aici, fiecare dintre noi face prima greșeală destul de gravă.

Pentru că una dintre principalele reguli ale unui cuplu armonios, este dreptul și posibilitatea fiecărui partener de a fi ceea ce este, de a fi el însuși!

Se poate evita acest lucru?

A evita – cu greu. Dar puteți minimiza și chiar accelera depășirea acestei etape. Însă un lucru cu siguranță nu trebuie să-l faci: să plângi, să te resemnezi, să suporți sau să te obișnuiești. Şi acest bine îl puteți crea cu propriile mâini, propria minte şi inimă.

Cum?

În primul rând – comunicând.  Și – învățând să comunicați constructiv! Şi trebuie să vă pregătiți pentru conversație, nu în momentul în care deja fierbeți de furie, dar imediat ce simțiți un disconfort evident.

Cu tăcerea – este aceeași schemă. Doar că aici consecințele sunt și mai grave. Pentru că tensiunea care se acumulează în interior, ceea ce suporți, ierţi și justifici, începe treptat să te omoare. Uneori – în sensul direct, transformându-se în boli grave. Acest lucru se întâmplă la nivelul psihosomaticii, indiferent dacă crezi în asta sau nu. Și, în cele din urmă, tăcerea este distrugătoare pentru psihicul tău.

Cel mai neplăcut lucru este că, în ambele cazuri, partenerul tău este o persoană profund nefericită. Pentru că într-o zi ai uitat să-i spui ce-ţi provoacă disconfort în el. Toți suntem diferiți și dacă mulți dintre noi se uită calm la unele lucruri, atunci sunt foarte nerăbdători cu altele. De aceea, în primul rând, trebuie să învățăm să discutăm unul cu altul, sincer și calm.

Cum construieşti dialogul?

– În primul rând, te uiţi la starea ta interioară: cât este de echilibrată şi lipsită de emoții.

– Apoi te uiţi la starea partenerului: dacă e dispus acum la dialog. Dacă totul este în regulă, poți începe cu expresii generale despre faptul că sunteți bine, doar că uneori se întâmplă …Aici dai un exemplu al unui episod recent, fără a evalua și în nici un caz, agresiv.

– În continuare îţi împărtășești emoțiile despre acest lucru.

– Apoi calm îi propui partenerului să rezolvați împreună această problemă.

Auzim adesea că relația este muncă. În esență, aşa este. Dar ne dorim foarte mult, ca pe acest drum dificil să ne inspire gândul că muncim pentru noi şi umăr la umăr cu persoana iubită. Doar atunci când vom reuși să creăm în cuplul nostru o comunicare deschisă, de încredere, chiar și în momentele de dezacord, nimeni nu va fi nevoit să strige sau să tacă. Ne vom asculta și simți unii pe alții. Și ne putem dărui din toată inima bucurie și iubire unii pentru alții.

Sursa